Naslovnica Svet & EU Mati narava je močnejša od vseh gasilcev

Mati narava je močnejša od vseh gasilcev

Avtor: Spletno Uredništvo

 Avstralija doživlja največjo naravno katastrofo v svoji sodobni zgodovini. Požari, ki so se začeli že lani septembra, se še vedno širijo. Sicer rekordno vroče poletje pa se je koledarsko začelo šele 21. decembra, tako da požarna sezona sploh še ni na višku. Za nameček imajo zaradi ogromnih razdalj v avstralskih ruralnih prostranstvih oblasti na voljo premalo gasilcev… 

Mati narava je močnejša od vseh gasilcevPo najbolj črnem scenariju bi bilo lahko ognjene ujme v Avstraliji lahko trajale še dva ali tri mesece (foto: CSIRO/commons.wikimedia.org)

 

Prebivalci in turistični obiskovalci številnih ogroženih predelov južne in vzhodne Avstralije so v zadnjih dneh množično bežali na varno, pogosto kar do najbližjih plaž ali celo jezer. Gasilci sicer dnevno tvegajo življenja, da bi zaustavili ognjene zublje, ki so najmanjši kontinent na planetu spremenili v predsobo pekla. Vendar je gasilcev premalo in imajo na voljo premalo tehnike, saj gre za ogromne razdalje in  izjemno raztegnjene ognjene fronte.

Požari so se sicer ponekod po kontinentu začeli že septembra, od novembra pa so razmere postale dramatične. Najhuje so bila doslej prizadeta območja na jugovzhodu Avstralije v zveznih državah Novi Južni Wales in Viktoria, izdatno je zagorelo tudi v bolj severnem Queenslandu in v zvezni državi Južna Avstralija, manj pa v Zahodni Avstraliji in Tasmaniji.
Že decembra so v Novem Južnem Walesu (NSW) razglasili izredno stanje, potem ko rekordne temperature in dolgotrajna suša napovedale, da najhujše šele prihaja.

Med prazniki je vlada NSW razglasila še drugo sedemdnevno izredno stanje, v zadnjih dneh pa so na prizorišča prispele dodatne gasilske okrepitve iz vseh koncev Avstralije, saj so lokalne enote povsem izčrpane. Ko je zunaj 40 stopinj Celzija, je delo v gasilskih kombinezonih še posebej naporno, oziroma na daljši rok nevzdržno. Na pomoč so sicer prišli tudi gasilci z Nove Zelandije, ZDA in Kanade, a je tokrat mati narava enostavno premočna za človeka.

Kar je najhuje, je dejstvo, da koledarska sezona požarov še ni niti na višku, kaj šele pri koncu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.