Naslovnica Gospodarstvo Marca prvi razpisi za zeleno preobrazbo premogovniških regij

Marca prvi razpisi za zeleno preobrazbo premogovniških regij

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko sta bila potrjena Program evropske kohezijske politike 2021-2027 in Območna načrta za pravični prehod za obe slovenski premogovniški regiji, je Slovenijo obiskala tudi posebna delegacija Evropske komisije. Slednja je skupaj s predstavniki Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko obiskala Savinjsko-Šaleško regijo.
Marca prvi razpisi za zeleno preobrazbo premogovniških regij

Savinjsko-Šaleška premogovniških regija se že pripravlja na preobrazbo (foto: Bor Slana/gov.si))

Evropska unija se je v zadnjih letih izjemno odločno lotila prehoda v gospodarstvo brez škodljivih emisij, saj je vsem postalo jasno, da onesnaženje in segrevanje planeta lahko povzročita globalno katastrofo. V Sloveniji bosta glede tega prehoda najbolj na udaru obe premogovniški pokrajini – Zasavje in Savinjsko-Šaleška regija, saj se bo moralo tamkajšnje gospodarstvo, preusmeriti na druga področja, za to pa bodo potrebna ogromna evropska sredstva.

Potem, ko sta bila potrjena ‘Program evropske kohezijske politike 2021-2027’ in ‘Območna načrta za pravični prehod’ za obe slovenski premogovniški regiji, je Slovenijo pravkar obiskala posebna delegacija Komisije EU. Delegacija, ki jo vodi direktorica Generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko Sofia Alves, je skupaj s predstavniki Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko obiskala Savinjsko-Šaleško regijo.

Slovenski vladni uslužbenci so ob tem spomnili, da bo za tako imenovani pravični prehod obeh slovenskih premogovniških regij namenjenih preko 250 milijonov evrov, prvi razpisi za evropske kohezijska sredstva pa naj bi bili predvidoma objavljeni v mesecu marcu tekočega leta. Sofia Alves pa poudarila pomen prehoda na podnebno nevtralnost, sploh za premogovniške regije, za katere bo na voljo novoustanovljeni ‘Sklad za pravični prehod’.

Iz tega sklada bodo do leta 2027 razdelili kar 19,2 milijarde evrov in sicer tistim regijam, ki jih bo prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo najbolj prizadel. Obiska so se udeležili župani iz Savinjsko Šaleške regije, zastopniki drugih državnih uradov, direktorja Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj ter uradniki iz različnih struktur Mestne občine Velenje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.