Naslovnica Šport Madžarska in Slovenija kandidirata za edino pravo svetovno prvenstvo

Madžarska in Slovenija kandidirata za edino pravo svetovno prvenstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Hokejska zveza Slovenije je oznanila, da sta Slovenija in Madžarska vložili skupno kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva 2023. Obe reprezentanci sta si sicer pravkar spet zagotovili napredovanje v najvišji razred svetovnega hokeja.
Madžarska in Slovenija kandidirata za edino pravo svetovno prvenstvo

Prizor s skupne slovensko-madžarske novinarske konference (foto: Domen Jančič/HZS)

Hokej na letu je najbrž edini šport na zemeljski obli, ki ima trenutno kar 5 različnih svetovnih prvenstev (SP), kar je že smešno. Tako se je v Ljubljani pravkar končalo svetovno prvenstvo Divizije I, kjer sta si neporažena Slovenija in drugovurščena Madžarska zagotovili napredovanje med šestnajst najboljših reprezentanc na svetu, oziroma na edino resnično svetovno prvenstvo.

Potrebno je namreč precej poguma, da dvoboje v hokeju na ledu med reprezentancami Kuvajta, Singapurja, Filipinov, Malezije, Irana in Kirgizistana v Diviziji 4 sploh kdo imenuje svetovno prvenstvo. Kakorkoli, kot so sporočili s Hokejske zveze Slovenije (HZS), sta Slovenija in Madžarska pravkar vložili skupno kandidaturo za organizacijo SP v prihodnjem letu 2023 (letošnje SP bo gostila Finska in sicer že od petka 13. maja pa do nedelje 29. maja).

»Odločitev za skupno kandidaturo sta slovenska in madžarska zveza sprejeli, ko je IIHF odločila, da SP prihodnje leto ne bo organiziral St. Peterburg. V predlogu je predvideno, da bi eno predtekmovalno skupino bi organizirali v Ljubljani, v dvorani Stožice, kjer je bilo pred desetimi leti že prvenstvo divizije I. Druga skupina bi bila v Budimpešti. V Sloveniji bi bili še dve četrtfinalni tekmi, polfinale in finale bi gostila precej večja dvorana na Madžarskem,« s pojasnili s HZS.

Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec je na skupni madžarsko-slovenski konferenci za novinarje v Ljubljani poudaril, da gre za zgodovinsko priložnost, saj ne ena ne druga država nista stalni članici elitne divizije. Odločitev o prihodnjem prvenstvu elitne divizije bo znana ob koncu letošnjega SP na Finskem, sicer pa naj bi stroški SP znašali 20 milijonov evrov, oziroma po 10 milijonov evrov za vsako od obeh držav gostiteljic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.