Naslovnica Šport Maraton treh src bo v Radence pritegnil več kot 10.000 ljudi

Maraton treh src bo v Radence pritegnil več kot 10.000 ljudi

Avtor: Spletno Uredništvo

Maja se obeta ena tradicionalno največjih atletskih prireditev v državi – ‘Maraton treh src’ v Radencih. Organizatorji zagotavljajo, da gre za najstarejši maraton v Jugovzhodni Evropi, saj bo letos praznoval 38. izvedbo. Vendar pa tudi ta maraton ni imun na primere dopinga, kot so ugotovili lani, zato se letos obeta nekaj novosti.  marton 3 src 2Maraton treh src združuje vrsto tekaških preizkušenj, tudi za najmlajše (foto: maraton-radenci-si) 

 

Maraton treh src bodo v Radencih 19. maja letos pripravili že 38-ič po vrsti. Najdaljša od vrste tekaških prireditev v sklopu dogajanja v Radencih bo maratonski tek na 42 km, ki bo štel za državno prvenstvo. Zaradi ugotovljenega primera dopinga lanskega prvaka v polmaratonu (na 21 km) so se prireditelji letos odločili za novost. Tekmovalci, ki bodo tekmovali v okviru DP, se morajo prijaviti tako pri organizatorju, kot tudi pri Atletski zvezi Slovenije (AZS), kar doslej ni bilo potrebno.

“Le v tem primeru se bodo izidi upoštevali v razvrstitvi za slovenski naslov. Na ta način bomo dosegli, da bodo nastopili za DP le člani atletskih klubov in športnih društev ter bodo dosežki veljali tudi kot norme za največje tekme, saj je dolžina proge uradno mednarodno izmerjena,” je dejal direktor AZS Dejan Dokl. Generalni sekretar organizacijskega odbora maratona Marko Pintarič je izrazil željo, da bi letos popravili rekord proge, zato so povabili boljše tuje tekače, predvsem iz Kenije, ki prevladujejo na dolgih progah.

Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Joel Mwangi Maina (2:21:50) in njegova rojakinja Gladys Jepkurui Biwot (2:51:31), najboljša Slovenca sta bila skupno četrta Aleš Debeljak (2:47:05) in Jasmina Jelovšek (3:09:44). Na 21 km sta zmagi prav tako odšli v Kenijo, najboljša sta bila Silas Kiprono Too (1:05:45) in Stellah Barsosio Jepngetich (1:14:58). Slednja je bila pred Sonjo Roman (1:17:25), ki je osvojila državni naslov. Med atleti je ta pripadel skupno tretjemu Domnu Hafnerju (1:11:07), ki pa je bil letos ujet na dopingu in je dobil štiriletno prepoved nastopanja.

Gesli maratona v Radencih sta: ‘Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec.’ Predsednik organizacijskega komiteja Boštjan Gerlec je zato posebej izpostavil, da organizatorji v zadnjih letih tesno sodelujejo s Slovensko protidopinško organizacijo Sloado in dodal, da lahko v boju proti prepovedanih poživilom sami kaj postorijo predvsem na področju ozaveščanja in vzgoje. 

Izmed Slovencev bo v Radencih nastopil tudi Rok Puhar, lani udeleženec svetovnega prvenstva, ki pa še ne ve, na kateri razdalji. Udeleženec lanskega svetovnega prvenstva v Londonu je po razočaranju na svetovnem prvenstvu v polmaratonu, ki je potekalo v Valenciji, zadnji konec tedna uspešno nastopil na teku Korschenbroich CityLauf. Puhar je v Nemčiji dosegel nov osebni rekord na 10 km (30:20) in končal nastop na 16. mestu.

Sicer bodo maratonci in polmaratonci bodo tek v Radencih 19. maja začeli ob deveti uri, podobno kot v zadnjih dveh letih pa bodo tudi letos prečkali državno mejo z Avstrijo. Ob 9.10 se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na deset kilometrov, pet minut pozneje še na pet kilometrov, ob 16. uri bo še tek otrok. Starta na 5 in 10 km bosta prvič ločena. Organizatorji napovedujejo, da bo Radence letos obiskalo več kot 8000 udeležencev različnih rekreativnih dogodkov, zato bodo skupaj s s spremljevalci, strokovnim osebjem in ostalimi gledalci krepko presegli številko 10.000 prisotnih.   

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.