Naslovnica Svet & EU Madžarska je zelo blizu uvedbi diktature

Madžarska je zelo blizu uvedbi diktature

Avtor: Spletno Uredništvo

Med vsemi aktivnostmi, ki zaradi pandemije koronavirusa trenutno potekajo v strukturah EU, so se oglasili tudi v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Tam so izrazili svojo zaskrbljenost zaradi dogajanja na Madžarskem, ki naj bi bilo ponovno v nasprotju s temeljnimi vrednotami Evropske unije. Medtem ko je madžarska vojska že zasedla strateška državna podjetja in po ulicah patruljirajo obroženi vojaki, si želi predsednik vlade Viktor Orban omogočiti vladanje brez parlamenta.  

Madžarska je zelo blizu uvedbi diktatureNa Madžarskem so tudi za reševanje zdravstvene krize na veliko uporabili vojaške strukture (foto: abouthungary.hu) 

 

Vlada madžarskega desničarskega predsednika Viktorja Orbana se je že drugič letos znašla pod valom kritik zaradi svojih načrtov. Tokrat so se oglasili evropski parlamentarci iz Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, ki trdijo, da je sta napovedano podaljšanje izrednih razmer na Madržarskem in spremembe kazenskega zakonika nevaren korak proti diktaturi.

Pred dnevi je namreč madžarska vlada pripravila predlog zakona, po katerem bi lahko vladala z odloki in pri tem ne bi potrebovala potrditve parlamenta. Čeprav nato madžarsko zakonodajno telo predloga ni odobrilo, ga lahko vladajoča koalicija med strankama Fidesz in KDNP predloži parlamentu v glasovanje prihodnji teden, ko za sprejetje takšnega zakona ne bo več potrebna štiripetinska, temveč le dvotretjinska večina.

“V imenu Odbora za državljanske svoboščine izražam zaskrbljenost zaradi namere madžarskega parlamenta o glasovanju o razširitvi odloka o izrednih razmerah in s tem povezanimi spremembami kazenskega zakonika. Zavedamo se, da morajo države članice v teh težkih časih sprejemati ukrepe za zaščito državljanov in javnega zdravja, vendar pa morajo ti ukrepi vedno zagotavljati zaščito temeljnih svoboščin, pravne države in demokratičnih načel,« je bil jasen predsednik Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španija).

Odbor je zato pozval tudi Komisijo EU, naj sama preveri, ali predlagani ukrepi madžarske vlade ustrezajo vrednotam Evropske unije iz 2. člena Pogodbe o Evropski uniji. Če Komisija oceni, da gre za resne kršitve, lahko Madžarsko doletijo tudi sankcije. Precej pa bo odvisno od tega, ali bo zakon (prfedvidoma 31. marca) sprejet, ali ne. Sicer so poteze madžarske vlade pogosto tako ali drugače povezane z naslijem. Madžarska je zelo nasilno reagirala že med valom beguncev leta 2015. 

Tokrat pa so ob razglasitvi izrednih zdravstvenih razmer poslali posebne enote madžarske vojske, da prevzamejo nadzor nad 140 strateško najbolj pomembnimi državnimi podjetji. Poleg tega prepovedi zbiranja na javnih mestih nadzorujejo oboroženi vojaki. Sedaj naj bi po novem zakonu kaznovali širjenje lažnih dejstev ali ‘resničnih informacij, izkrivljenih na nek način’, ki bi lahko virali ali preprečili učinkovitost obrambnih ukrepov proti koronavirusu, z 1 do 5 leti zapora.

Osnutek novega zakonskega teksta povečuje tudi kazni za kršenje karantene na 8 let zapora, če ta kršitev povzroči smrt in do 5 let, če je kršitev storjena skupinsko. Ker opozicija ni želela pritrditi novemu zakonu, ki bi dejansko Orbanu dal skoraj enomejena pooblastila, da lahko aretira vsakega svojega kritika, Vlada sedaj trdi, da opozicija ravna skrajno neodgovorno in da so v nevarnosti mere proti širjenju pandemije.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.