Naslovnica Šport Covid 19 je na hitro matiral vrhunske šahiste

Covid 19 je na hitro matiral vrhunske šahiste

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija je že zaustavila veliko večino športnih dogodkov po vsem svetu, nazadnje pa je prekinila tudi šahovski turnir v ruskem Jekaterinburgu, kjer bi zmagovalec postal naslednji izzivalec svetovnega šahovskega prvaka Magnusa Carlsena. Šahisti so morali na hitro domov, ni pa znano, kda je bodo lahko vrnili. 

Covid 19 je na hitro matiral vrhunske šahisteMaxime Vachier-Lagrave in Jan Nepomniachtchi sta trenutno najboljša med morebitnimi izzivalci (foto: fide.com) 

 

Nekoč so športne novice v slovenskih medijih poimenovali kot rubriko šport in šah. V teh dneh je pandemija koronavirusa že zaustavila športne dogodke po vsem svetu, nazadnje pa je (pre)moč narave moral priznati tudi šah. Turnir kandidatov za naskok na naslov svetovnega prvaka, ki je potekal v ruskem Jekaterinburgu, so morali namreč prekiniti.

Pa ne zato, ker bi kdo od sodelujočih zbolel, ampak zato ker Rusija jutri, od 27. marca prekinja zračni promet z vsemi drugimi državami. Odlok ruske vlade velja do nadaljnjega in zato ni znano, kdaj bo konec prepovedi letalskih potovanj. Turnir izzivalcev v Jekaterinburgu so tako morali prekiniti, da so se šahisti lahko pravočasno vrnili domov.

Po odigranih sedmih krogih turnirja sta bila v vodstvu Franzoc Maxime Vachier-Lagrave in Rus Ian Nepomniachtchi, ki sta zbrala po 4,5 točke. »FIDE turnir se ne more nadaljevati brez garancij za varno in pravočasno vrnitev domov. Nadaljeval se bo kasneje, natančne datume pa bomo objavili takoj, ko bodo dopuščale globalne razmere, povezane s pandemijo COVID-19.

Kot je bilo določeno s posebnimi pravili, dogovorjenimi z igralci pred začetkom prireditve, rezultati sedmih odigranih krogov ostanejo veljavni, turnir pa se bo nadaljeval v isti sestavi, začenši z igrami 8. kroga,« je ob prekinitvi turnirja sporočil predsednik Mednarodne šahovske feredacije FIDE Arkadij Dvorkovič.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.