Naslovnica Šport Ljubomir Vranješ je prvi skandinavski selektor rokometne reprezentance

Ljubomir Vranješ je prvi skandinavski selektor rokometne reprezentance

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska moška članska reprezentanca je danes dobila novega selektorja. Nov obraz na naši klopi bo 46-letni Šved srbskih korenin Ljubomir Vranješ. Nekoč zelo uspešen srednji zunanji igralec in nato tudi uspešen trener je z Rokometno zvezo Slovenije (RSZ) sklenil sodelovanje do leta 2024. Prvo resno priložnost za dokazovanje na slovenski klopi pa bo imel že konec januarja, ko ga v rojstnem Göteborgu čaka uvodni, skupinski del evropskega prvenstva. 

 Ljubomir Vranješ je prvi skandinavski selektor rokometne reprezentanceOd Ljubomira Vranješa (levo, v modrem) poleg zmag v RZS pričakujejo tudi lepo obnašanje (foto:Wenflou/eurohandball.com)

 

Potem, ko je našlo primeren izgovor za predčasno odslovitev Veselina Vujovića, je vodstvo Rokometne zveze Slovenije (RZS) v zadnjih treh tednih navezalo stike s številnimi trenerji, na koncu pa se je le odločilo, da bo slovensko moško člansko reprezentanco odslej vodil Šved Ljubomir Vranješ. RZS je tako potegnila prebrisano potezo, saj našo izbrano vrsto konec januarja čaka nastop na EP, ki ga bo Slovenija v skupinskem delu opravila prav v Vranješevem rojstnem mestu Göteborgu.

Za nameček se bo Slovenija pomerila z domačo reprezentanco Švedske (poleg tega pa še s Švico in Poljsko) in za preboj v drugi del tekmovanja v Malmö bo potrebno res odigrati dobro, saj si bosta napredovanje izborili le dve najboljši reprezentanci iz skupine. Najbrž bo vsa slovenske rokometna javnost z zanimanjem spremljala razplet tega nastopa, saj bo možna opraviti verodostojno primerjavo igre z zadnjimi leti, ko je bil še selektor Veselin Vujović .

Optimizem vliva dejstvo, da sta Vranješeva igralska in trenerska kariera polni uspehov. Kot igralec je nastopal za švedski ekipi Redbergslids IK, španski Granollers ter nemška kluba HSG Nordhorn-Lingen in Flensburg. Predvsem pa je blestel v rumenomodrem dresu švedske reprezentance, s katero je osvojil tri naslove evropskega prvaka (kar je pogosto precej težje kot zmagati na ostalih dveh najpomembnejših tekmovanjih), eno zlato in dve srebrni medalji na svetovnih prvenstvih ter srebro na olimpijskih igrah v Sydneyu leta 2000.

Kot trener pa je Vranješ je s Flensburgom v sezoni 2013/14 osvojil evropsko Ligo prvakov, v tem obdobju bil tudi selektor Srbije, med letoma 2017 in 2018 hkrati selektor Madžarske in trener Veszprema, medtem ko je trenutno trener pri švedskemu Kristianstadu. “Mesto selektorja v slovenski reprezentanci je zame velika čast. Veselim se dela z izjemnimi igralci in člani štaba, ki jih premore ta ekipa. Verjamem, da smo za uspeh vsi pripravljeni trdo delati. Slovenski rokomet premore kulturo, je znan po svoji igri in ima pred seboj prihodnost.

Reprezentanca do 20 let je osvojila evropski naslov. S tem je pokazala, da lahko igra na visoki ravni in osvaja medalje, seveda pa je pred njo še veliko dela. Skupaj lahko v prihodnosti dosežemo zastavljene cilje. Pred člansko izbrano vrsto je evropsko prvenstvo, na katerem lahko uspemo le s skupnimi močmi. Priprave pred odhodom na Švedsko bodo izjemno pomembne,” je povedal novi selektor Ljubomir Vranješ.

Slovenska reprezentanca bo priprave na januarsko evropsko prvenstvo, ki ga bodo skupaj gostile Avstrija, na Norveška in Švedska začela 26. decembra v Zrečah. Novi selektor se bo zaradi klubskih obveznosti naši reprezentanci priključil dan kasneje, ognjeni krst na slovenski klopi pa bo doživel 3. januarja. Tedaj se bo ob 19. uri na prvi pripravljalni tekmi Slovenija v Slovenj Gradcu srečala s Severno Makedonijo, medtem ko se bo dan kasneje v Trbovljah ob 17.30 pomerila še s Črno goro. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.