Naslovnica Slovenija Letošnja poletna planinska sezona je malce drugačna

Letošnja poletna planinska sezona je malce drugačna

Avtor: Spletno Uredništvo

Letošnja planinska poletna sezona je zaradi koronavirusa malce drugačna kot pretekle sezone. Manj je nočitev po planinskih kočah, perdvsem tistih višje ležečih, več je domačih obiskovalcev slovenskih gora, planinci pa se morajo držati določenih dodatnih ukrepov in navodil.

Letošnja poletna planinska sezona je malce drugačnaNi presenetljivo, da se je za obisk slovenskih gora letos poleti odločilo precej manj tujcev ( foto: Barbara Gradič Oset/PZS)

 

Kot so spomnili s Planinske zveze Slovenije (PZS), se naša država ponaša z več kot 10.000 kilometri najrazličnejših planinskih poti ter 179 planinskimi kočami, zavetišči in bivaki, kar predstavlja 7.400 ležišč in več kot 10.000 sedišč. Zaradi pandemije koronavirusa je letošnje poletje malce drugačno kot prejšnja poletja. Oskrbniki koč so zaznali manjši obisk gora, manjše je število tujcev in tudi nočitev je kar za 25% manj kot v bližnji preteklosti.

»Najvišji upad nočitev beležijo nekatere visokogorske koče, tudi za polovico. V preteklih letih so glavnino nočitev naredili tujci, teh pa je v letošnjem letu kar za 70 odstotkov manj. K sreči opažamo povečan obisk slovenskih gostov. A ker v primeru slabega vremena Slovenci ne gremo v gore, ostajajo postelje prazne,« je podatke s terena o tej poletni sezoni komentiral strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Z dobrim obiskom in večjim številom nočitev pa se lahko letos pohvalijo predvsem tiste koče na izhodiščih gora oz. gorskih poti, ki so lažje dostopne z vozili in lahko domači obiskovalci unovčijo turistične bone. Glede bonov PZS opozarja, da naj planinci za koriščenje bonov s seboj prinesejo fotokopijo osebnega dokumenta, saj visokogorske koče običajno nimajo fotokopirnih strojev.

»V kolikor bo koristnik bona druga oseba kot upravičenec bona, je potrebno s seboj imeti še izpolnjeno izjavo o prenosu bona. Pri posebnih primerih, če bo za mladoletne osebe bon vnovčil nekdo, ki ni zakoniti zastopnik, bo le-ta moral imeti s seboj podpisano pooblastilo tretji osebi za unovčitev bona. Vse izjave lahko najdete na Fursovi spletni strani,« so še spomnili s PZS. 

 Tudi v vrhuncu poletne planinske sezone pa je potrebno ob obisku gora poskrbeti za lastno varnost. PZS kot običajno močno priporoča premišljeno načrtovanje planinske ture, uporabo ustrezne opreme in budno spremljanje vremenskih pojavov. Zaradi pregretega ozračja že nekja tednov zapored prihaja do neviht skoraj vsak dan, ta poletna neurja pa so običajno v gorah še precej bolj ekstremna kot v dolinah. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.