Naslovnica Slovenija Letos bo poostren inšpekcijski nadzor za večje javne objekte

Letos bo poostren inšpekcijski nadzor za večje javne objekte

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je napovedal, da se bodo inšpektorji letos posebej posvetili nakupovalnim središčem, kinodvoranam, termalnim kompleksom ter športnim in večnamenskim dvoranam. Gre za objekte, ki jih obiskujejo večje skupine ljudi, zato je spoštovanje vseh varnostnih predpisov posebej pomembno – tako med gradnjo, kot tudi med kasnejšo uporabo objekta.
Letos bo poostren inšpekcijski nadzor za večje javne objekte

Večjih plesišč, kot je bila npr. pred zaprtjem izolska diskoteka Gavioli, tokrat niso posebej omenili (foto: SJ)

Gradbena inšpekcija, ki sodi v okrilje Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP), bo letos med svojimi akcijami inšpekcije posebej preverjala večje javne objekte. Inšpektorji bodo ugotavljali, ali je bilo za objekt izdano ustrezno gradbeno dovoljenje, ali je objekt zgrajen v skladu s tem dovoljenjem, ali so izpolnjeni pogoji za začetek uporabe objektov po zakonu ter ali se objekt uporablja na podlagi uporabnega dovoljenja.

Letos bodo tako gradbeni inšpektorji med svojimi akcijami obiskovali nakupovalna središča, kinodvorane, termalne in bazenske komplekse, športne dvorane, večnamenske hale ter druge stavbe širšega družbenega pomena. »Preverjalo se bo tudi, ali je z gradnjo, uporabo in vzdrževanjem objekta, ki je v javni rabi, zagotovljeno izpolnjevanje bistvene zahteve univerzalne graditve in rabe objektov,« so še dodali z IRSOP.

Sicer je v lanskem letu 2022 Gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor v podobni akciji izpeljala 104 redne nadzore nad gradnjo, uporabo in izpolnjevanjem bistvene zahteve univerzalne graditve in rabe objektov v javni rabi. Zaključne podatke so objavili sredi meseca novembra, po njih pa je bilo uvedenih 74 upravnih inšpekcijskih postopkov, medtem ko je v akciji sodelovalo 29 inšpektorjev.

Očitno je bili kršitev več od pričakovanj, zato bodo akcijo letos poostrili in razširili. V kolikor bo gradbeni inšpektor med ogledom ugotovil lažje nepravilnosti, jo zavezanec lahko odnese zgolj z opozorilom, vendar bo moral v točno določenem roku nepravilnosti tudi odpraviti. V primeru hujših kršitev predpisov pa se lahko odredi ustavitev gradnje, oziroma se prepove uporaba objekta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.