Naslovnica Šport V Formulo 1 bi radi Andretti in Cadillac ter Porsche in Hyundai

V Formulo 1 bi radi Andretti in Cadillac ter Porsche in Hyundai

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko je v svetu Formule 1 s tekmovalnega vidika trenutno najmanj zanimiv del koledarskega leta, pa se v ozadju dogaja marsikaj. Ameriška dirkaška družina Andretti bi rada namreč vstopila v Formulo 1 in je že najavila sodelovanje z gigantom General Motors. Čeprav ta vstop ni tako preprost, kot se zdi na prvi pogled, pa se v prihodnjih letih skoraj zagotovo obeta širitev Formule 1.
V Formulo 1 bi radi Andretti in Cadillac ter Porsche in Hyundai

Grafika ob nedavni predstavitvi dogovora med Cadillacom in družino Andretti (foto: FB Andretti Autosport)

Najbolj slavna ameriška dirkaška družina Andretti, ki je sicer istrskih korenin (Mario Andretti, svetovni prvak v F1 leta 1978, je rojen v Motovunu), bi rada predvidoma že v letu 2024 vstopila v Formulo 1. Družina v ZDA pravkar gradi nov razvojni center za vse svoje različne dirkaške projekte, poleg tega pa je prve dni januarja najavila podpis pogodbe o sodelovanju z ameriškim avtomobilskim gigantom General Motors in njegovo luksuzno blagovno znamko Cadillac.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA in njen predsednik Mohammed Ben Sulayem sta načeloma naklonjena povečanju števila moštev v Formuli 1, zato naj bi vsem interesentom omogočili oddajo poslovne ponudbe oz. namere o sodelovanju. Novica o morebitnem vstopu nove ameriške ekipe pa je takoj naletela na nasprotovanje nekaterih sedanjih moštev v F1, še posebej s strani moštev Mercedesa in Ferrarija.

V zadnjih letih so namreč ekipe Formule 1 nekako le našle skupni jezik glede delitve prihodkov in denarnih nagrad. Po novem pa bi morali namesto na 10 delov deliti prihodke med 11 moštev, kar pomeni, da bi v bodoče vsaka ekipa prejemala manj denarja. Sicer v predpisih FIA piše, da mora vsako novo moštvo nakazati 200 milijonov dolarjev vstopne pristojbine, če želi sodelovati v sezoni Formule 1, a očitno se ta finančna enačba za Mercedes in Ferrari ne izide najbolje.

Ekipa Andretti Global GM Cadillac pa ni edini kandidat za vstop v F 1. Potem, ko bo Audi že letos pričel s postopnim prevzemom moštva Sauber, pa sta interes za sodelovanje v zadnjih letih izkazala še dva avtomobilska velikana. Prvi je nemški Porsche, ki je bil sredi 80. let z Nikijem Laudo in Alainom Prostom večkratni svetovni prvak, drugi pa je doslej skrivnostno tihi južnokorejski novinec Hyundai.

Porsche se je prvotno nameraval v F1 vrniti prek moštva Red Bull, a je to dogovarjanje lani propadlo, tako da se sedaj zdita najbolj realni opciji sodelovanje z Williamsom ali Haasom. Predsednik FIA Ben Sulayem je v zadnjih dneh medijem dodatno pojasnil, da je F 1 sicer odprta za prihode novih moštev, vendar to ne gre kar čez noč. Poleg tega pa je Sulayem med vrsticami razkril, da bi lahko v Formuli 1 kmalu nastopalo celo 12 ekip, kar pa naj bi bil tudi maksimum.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.