Naslovnica Slovenija Letos 1,2 milijona evrov za Strunjanske soline

Letos 1,2 milijona evrov za Strunjanske soline

Avtor: Spletno Uredništvo
Krajinski park Strunjanske soline bo prejel 1,2 milijona evrov državne pomoči za utrditev nasipov in za preprečitev ostalih negativnih vplivov na tamkajšnje mokrišče, do katerih prihaja zaradi podnebnih sprememb.
Letos 1,2 milijona evrov za Strunjanske soline

Pogled na Krajinski park Strunjanske soline (foto: TZP/Nik Jarh)

Strunjan je zelo občutljiv na podnebne dogodke – meteorne vode ob močnih nevihtah so  že večkrat povsem poplavile nižje predele doline. Poleg tega pa z druge strani na nasipe Strunjanskih solin pritiskajo valovi, oziroma je zaradi dviganja morske gladine potrebno celoten sistem nasipov in zapornic nenehno vzdrževati. To območje se nahaja znotraj Krajinskega parka Strunjanske soline, zato so vsi morebitni posegi še posebej strogo regulirani.

Sedaj so se na seji Odbora za gospodarstvo Vade RS odločili, da bodo spremenili dinamiko načrtovanih aktivnosti za letos. Izvajanje investicije se bo po novem zaključilo zadnji dan letošnjega leta, (31. decembra 2021), za dela bo na voljo 1.217.684,18 evrov. Mokrišča v Strunjanskih solinah sodijo sicer v okrilje omrežja Natura 2000, pomembne pa so zaradi biodiverzitete, oz. številnih vrst organizmov, ki tam živijo, še posebej za ptice.

»Razlog za izvedbo projekta so ukrepi (nadvišanje nasipov), potrebni za preprečitev negativnih vplivov na mokrišča in ohranitev biodiverzitete mokrišč, s tem pa ohranitev njihove vloge, ki jo imajo kot območja Natura 2000 pri blaženju podnebnih sprememb (naravni shranjevalec ogljika, porabnik CO2, zmanjševalec tveganj zaradi vplivov ekstremnih dogodkov in zmanjševalec vplivov naraščajoče morske gladine),« so pojasnili z Vlade RS.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.