Naslovnica Svet & EU Letalski in ladijski prevozniki bi lahko sadili jelke

Letalski in ladijski prevozniki bi lahko sadili jelke

Avtor: Spletno Uredništvo

Ena od največjih težav, s katero se je letos spopadala Evropska unija, so podnebne spremembe, oziroma podnebna kriza. Nanjo močno vplivajo toplogredni plini, ki jih predvsem v sektorjih industrije in prometa ustvarja človek. Glede prometa sicer večino izpustov proizvedejo cestna vozila, a so se izpusti letal v preteklih dveh desetletjih več kot podvojili, tudi z ladijskim prometom pa glede škodljivih emisij slabo kaže.

Število letalskih potnikov v EU se je od leta 1993 do danes potrojilo, prav tako pa se je v zadnjih desetletjih znatno povečal ladijski promet (foto: maxipixel.net)

 

Z Evropskega parlamenta so pojasnili, da mednarodni letalski in ladijski promet sicer skupaj prispevata le 3,5 % celotnih izpustov toplogrednih plinov v EU, vendar prav ta dva sektorja predstavljata najhitreje rastoči kategoriji izpustov škodljivih emisij. Vzrok za to je opazna rast prometa – zaradi vse večjega števila potnikov v letalstvu in zaradi povečanega obsega globalne trgovine, oziroma povečanja količine tovora, kar se tiče ladij.

Mednarodni ukrepi za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov so ta dva ladijski in letalski promet začeli upoštevati šele pred kratkim, saj je bilo doslej največ ukrepov naslovljenih na industrijo, cestni promet in na energetsko učinkovitost. »Izpusti iz mednarodnega letalskega in ladijskega prometa so se v zadnjih dveh desetletjih močno povečali. Letalski promet tako danes prispeva 130 % več izpustov kot leta 1990, ladijski pa 32 %.

Ta dva načina prevoza sta zabeležila tudi največjo rast v sektorju transporta, ki je sicer edini sektor v Evropi, v katerem so se izpusti od leta 1990 do danes povečali. Kljub številnim tehnološkim izboljšavam, ki pripomorejo k boljšemu izkoristku goriva, bodo zaradi rasti prometa izpusti iz letalskega sektorja po predvidevanjih leta 2050 kar sedem- do desetkrat večji, kot so bili leta 1990. Izpusti iz ladijskega prometa naj bi se v tem obdobju povečali kar do 250 %,« piše v analizi Evropskega parlamenta.

Tudi zato so poslanci Parlamenta EU še pred podnebno konferenco Združenih narodov ‘COP25’, z resolucijo pozval k precej bolj ambicioznim in aktivnim ukrepom za zmanjševanje pkodljivih izpustov v mednarodnem letalskem in ladijskem prometu. Evropska unija je že pred časom začela u vajati ukrepe za zmanjševanje škodljivih izpustov iz letalstva v okviru sistema za trgovanje z emisijami, parlament EU pa v sistem želi vključiti še ladijski promet.

Sicer bodo s 1. januarjem ladijski prevozniki v EU morali zmanjšati količino žvepla v gorivu s 3,5 na 0,5 odstotka, a to še ne bo rešilo planeta pred onesnaženjem, toplogrednimi izpusti in segrevanjem. Morda pa bi morali na ladijski sektor prenesti projekt EU in Mednarodne organizacije za  letatstvo, imenovano ‘Corsia’. Gre za načrt globalne sheme obvladovanja emisij, ki predvideva, da bi letalske družbe povečane izpuste toplogrednih plinov uravnotežile z investicijami v zelene projekte, kot je na primer pogozdovanje.

Enako bi lahko drevesca sadili tudi ladjarji. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.