Naslovnica Trendi Sodobni dokumentarci o naravi in družbi vsako sredo na prvem programu

Sodobni dokumentarci o naravi in družbi vsako sredo na prvem programu

Avtor: Spletno Uredništvo

Na začetku leta 2020 prihaja na TV SLO 1 cela vrsta slovenskih dokumentarnih serij in filmov. Prvi, ‘Ogenj znanosti’, bo na sporedu že prvi dan novega leta. Do konec marca pa se bodo zvrstili še ‘Družbeni fenomeni’, ‘Izgorelost’, ‘Tipično slovensko’, ‘Biotopi’, ‘Naravni parki: Geopark Karavanke’ ter ‘Gozd in podnebne spremembe’.

 Sodobni dokumentarci o naravi in družbi vsako sredo na prvem programu

Tudi Geopark Karavanke bo med temami, ki se bodo vsako sredo do konca meseca marca 2020 ob 17.25 vrstile na TV SLO 1 (foto: SOJ RTV SLO)

 

Prvi novi dokumentarec bo na sporedu prvi dan leta 2020 in sicer se imenuje ‘Ogenj znanosti’. V njem bo govora o tem, zakaj sodobna družba potrebuje znanost in kakšen je danes njen pomen. Spregovorili bodo prof. dr. Jadran Lenarčič – direktor IJS-ja, prof. dr. Igor Muševič – vodja Odseka za fiziko trdne snovi IJS-ja, in dr. Kristina Žagar Soderžnik – Odsek za nanostrukturne materiale IJS-ja. Vsi so zaposleni na Institutu Jožef Stefan, ki je letos praznoval 70-letnico, kar je tudi en od vzrokov za nastanek oddaje.

Sledil bosta dokumentarca izobraževalno-dokumentarne serije ‘Družbeni Fenomeni’. 8. januarja bo govora o ‘slefijih’ oziroma ‘sebkih, jazkih, svojkih, oziroma fotografskih avtoportretih. »Nekaterim se tako zdijo izraz naše samovšečnosti, drugi vidijo v tem priložnost za samopromocijo, spet tretji način, kako se za trenutek iztrgati iz neusmiljenega kolesja časa in minljivosti. Selfiji kot fenomen mlajših in starejših ter krik novodobnega imperativa biti navzoči in videni,« so se tega družbenega pojava lotili na RTV SLO.

15. januarja bo sledil bo še dokumentarec ‘(Pre)velike hiše’. V njem bo govora o tem, kako , so se v šestdesetih, sedemdesetih in začetku osemdesetih let gradile (pre)velike hiše, saj so bili stanovanjski krediti ugodni , gradbeni materiali pa poceni. »Pri gradnji so pomagali vsi: sorodniki, prijatelji, otroci. A otroci so kmalu odrasli, se odselili, ostareli starši pa hiše danes težko zapustijo, čeprav so jim prej v breme kot v ponos,« pravi napovednik.

22. januarja bo na vrsti dokumentarec ‘Izgorelost: Program za samouničenje’, ki govori o tem, da je izgorelost bolezen, čeprav strokovnjaki zanjo še danes nimajo jasne in natančne definicije. Strinjajo pa se, da gre za stanje večje telesne, čustvene in mentalne izčrpanosti, ki se pojavi kot posledica sovplivanja osebnostnih in okoljskih dejavnikov. V oddaji se bodo dotaknili delovne izčrpanosti, spregovorili o ljudeh, ki so čustveno ranljivejši za stres in kritike, ter tudi posegli še po neizbežni birokratski logiki, po kateri zdravljenje izgorelosti močno bremeni državni proračun.

Precej bolj lahkotna je dokumentarna serija ‘Tipično slovensko’. Prvi oddaji o kozolcih se v začetku prihodnjega leta pridružujeta še dve novi tipično slovenski temi: ‘Harmonika’ in ‘Dvojina’. »Serija predstavlja posebnosti in značilnosti Slovenije in Slovencev nekoč in danes. Gre za svojevrsten dokument časa in prostora, vpogled v slovensko tradicijo, kulturo, nacionalno in naravno bogastvo, našo dediščino, družbo, različne dosežke, na katere smo oziroma bi morali biti ponosni, po čemer smo prepoznavni, posebni in edinstveni,« pravijo na RTV SLO.

Sledili bo še naravno-znanstvene dokumentarni oddaji. V seriji ‘Biotopi’, ki je na programu že okroglih 10 let, se bodo tokrat posvetili predvsem različnosti in pestrosti okolja ter nevarnostim, ki zaradi delovanja ljudi pretijo raznim ekosistemom. Prva oddaja bo ‘Biodiverziteta s Tomom Turkom’, kjer bo govora o ogroženosti Jadranskega morja. V drugi oddaji bo biologinja Marjana Hönigsfeld Adamič gledalce popeljala na Goričko, ob reko Savo in v pragozd. Ekolog dr. Davorin Tome pa bo v tretji oddaji spregovoril o velikih izumiranjih živali in rastlin – pravkar naj bi se obetalo šesto množično izumrtje na planetu, tokrat zaradi človeka.

Nato bo marca na sporedu dokumentarna serija v treh delih ‘Naravni parki: geopark Karavanke’. Območje tega slovensko –avstrijskega geoparka je veliko kar 1067 kvadratnih kilometrov, njegova osrednja privlačnost pa je izjemna geološka dediščina. »Skrivnosti, zapisane v kamninah, spoznavamo po vsem geoparku – od ostalin ugaslih vulkanov, skozi rove bogatih rudnikov pod Peco in izjemnih kapniških jam v osrčju Obirja,« razkrivajo na RTV SLO. 

Zadnja dokumentarna oddaj pa bo ‘Gozd in podnebne spremembe’. Oddaja predstavi projekt ‘Lifegenmon’, v katerem strokovnjaki Gozdarskega inštituta Slovenije spremljajo genetsko raznolikost jelke in bukve in ugotavljajo, kako to pestrost ohraniti in uporabiti v prid gozdu, kateri je pod udarom zaradi vse bolj opaznih sprememb podnebja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.