Naslovnica Svet & EU Lepe fraze ne bodo končale pandemije

Lepe fraze ne bodo končale pandemije

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub izrednim razmeram zaradi izbruha pandemije koronavirusa vrhovi EU še niso prestavili v višjo prestavo, ampak še vedno delajo po svojih ustaljenih ritmih. Včeraj so tako opravili drugo skupno video-konferenco, razpravljali o načrtih, raziskovali nove možnosti, izmenjevali poglede in stališča, o kakšnih konkretnih rezultati pa niso poročali. Medtem je samo danes v Evropi umrlo 3400 ljudi.

Lepe fraze ne bodo končale pandemije

Med prvo in drugo videokonferenco je minil skoraj teden dni, v tem času naj bi v EU umrlo 14.000 okuženih  (foto: consilium.europa.eu)

 

Predsednik Sveta EU Charles Michel je opravil videokonferenco s predsedniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Evroskupine. Ta video-konferenca je bila v bistvu nadaljevanje tiste s četrtka, 26. marca. Tedaj so med video-sestankovanjem voditelji 27 držav članic EU naložili predsednikoma Evropskega sveta in Komisije EU, da v dveh tednih pripravita tako akcijski načrt kot tudi časovni načrt ukrepov.

Očitno doslej teh dveh načrtov še niso uspeli izoblikovati, saj so po zapisanem v sporočilu za javnost Sveta EU njegov predsednik Charles Michel, predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen, predsednica ECB Christine Lagarde in predsednik držav Evroskupine, portugalski finančni minister Mario Centeno počeli le to, da so pregledali družbeno-ekonomski izpad zaradi zdravstvene krize ob pandemiji in razpravljali o naslednjih korakih.

»Raziskujemo različne poti, kako se odzvati na družbeno-ekonomske posledice pandemije. Edina pot naprej je skupna strategija v duhu solidarnosti. Za začetek evropskega gospodarstva bomo morali uporabiti vse razpoložljive vzvode na nacionalni in evropski ravni. Proračun EU bo treba prilagoditi tej krizi. Čas je, da razmislimo zunaj okvira. Vsako možnost, združljivo s pogodbo EU je treba upoštevati,« je po koncu konference precej medlo izjavil predsednik Sveta EU Charles Michel.

Medtem ko evro-funkcionarji debatirajo o duhu solidarnosti, je zgolj danes v Evropi umrlo 3400 bolnikov, ki so se okužili s koronavirusov COVID-19. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.