Naslovnica Slovenija Lažne novice ali zakaj Covid 19 in tehnologija 5G nista povezana

Lažne novice ali zakaj Covid 19 in tehnologija 5G nista povezana

Avtor: Spletno Uredništvo

Vzporedno s širjenjem pandemije se po svetu širijo tudi nenavadne in pogosto izmišljene novice. Ena izmed bolj originalnih je tista o povezavi med koronavirusom in tehnologijo 5G, zaradi katere se je oglasila celo Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji. Uprava je seveda potrdila, da povezava ne obstaja.

Verjetnost, da je Covid 19 prišel iz vesolja, je precej večja, kot da bi se virus širil prek 5G tehnologije (foto: needpix.com)

 

Do pred kratkim so jih imenovali govorice, trači, gossip, rumeni tisk, čenče, seznacionalistično poročanje… Zgodbice s tržnic in frizerskih salonov so skozi desetletja prerasle v  industrijo lažnih medijskih produktov, ki jim v sodobnem svetu pravimo ‘fake news’. Z razvojem svetovnega spleta in socialnih omrežij smo prišli do točke, ko lahko vsak, ki ima dve minuti časa, v hipu postane ‘novinar’ in objavi, kar se mu zljubi. Obstajajo pa tudi zasebna podjetja in državne službe, ki se s produkcijo določenih novic ubadajo profesionalno.

Zato pravzaprav ni čudno, da je ogromno ljudi v državah EU in tudi v Sloveniji pravkar očitno nasedlo zgodbicam o domnevni povezavi med pandemijo koronavirusa in tehnologijo 5G. Zaradi tega se je s sporočilom za javnost oglasila celo Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji, ki je povzela objavo struktur EU in nevednežem pojasnila, da virus COVID-19 in peta generacija mobilne telefonije nista in tudi ne moreta biti povezana.

»Ni povezave med 5G in COVID-19. Coronavirus je virus, ki se prenaša med ljudmi z majhnimi kapljicami, ki nastanejo, ko kihamo, kašljamo ali dihamo. 5G je nova generacija mobilne tehnologije, ki deluje preko neionizirajočih radijskih valov. Ni dokazov, da je 5G škodljiv za zdravje ljudi. Izbruh koronavirusa v kitajskem mestu Wuhan ni povezan z 5G in verjetno izvira iz ribje tržnice.

EU ima najvišje standarde za varstvo potrošnika na svetu. Zaradi tega lahko brezskrbno kupujemo in smo lahko prepričani v varnost kupljenih izdelkov. Tudi tehnologija 5G ustreza tem, zelo visokim standardom. Pravzaprav so naši standardi mnogo strožji od tistih, ki jih narekuje mednarodni znanstveni dokazi – zato, ker so v EU ljudje na prvem mestu,« so zapisali na Upravi Republike Slovenije za varstvo pred sevanji.

A tudi brez tega zapisa bi najbrž moralo biti že vsakemu osnovnošolcu jasno, da imata koronavirus Covid 19 in 5G tehnologija prav toliko skupnega kot jabolka in …lokomotive. Kako bi sicer lahko zboleli ljudje v odročnih krajih Slovenije (ali kar celotne zemeljske oble), kjer 5G tehnologija sploh še ni prisotna? 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.