Naslovnica Slovenija Lani rekordno število najdb neeksplodiranih bomb

Lani rekordno število najdb neeksplodiranih bomb

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za obrambo je včeraj pripravilo posebno novinarsko konferenco, ki je bila posvečena rekordnemu številu najdb neeksplodiranih bomb v lanskem letu, ko so skupno odstranili prek 13 ton neeksplodiranih vojnih sredstev, in nedavni uspešni deaktivaciji ogromne letalske bombe v Mariboru.
Lani rekordno število najdb neeksplodiranih bomb

Igor Boh je poudaril, da se najdenih predmetov ne smemo dotikati (foto: MO)

Lani je Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (DEVPNUS) zabeležila rekordne številke. To je na včerajšnji novinarski konferenci Ministrstva za obrambo potrdil Igor Boh, predstavnik DEVPNUS. Lani so namreč strokovnjaki za eksplozivna sredstva na območju Republike Slovenije skupno opravili 654 intervencij in našli 4.271 kosov eksplozivnih v sredstev v skupni teži 13.363,53 kilogramov.

Statistični podatki torej kažejo, da pri nas še vedno obstaja velika verjetnost najdbe neeksplodiranega sredstva. Zaradi množice ostankov iz I. svetovne vojne je še naprej najbolj na udaru Severno-primorska regija, kjer so tudi intervencije DEVPNUS-a najpogostejše. Pri tem velja poudariti, da granate avstrijske in nemške izdelave največkrat še vedno delujejo, a so vseeno precej manj nevarne kot granate italijanske izdelave.

Med italijanskimi projektili iz prve svetovne vojne jih je sicer le malo vzdržalo zob časa, a so tisti redki delujoči izjemno nevarni, saj po pričevanjih domačinov iz Posočja zelo radi eksplodirajo že ob najmanjšem dotiku. Tudi Boh je včeraj to posredno potrdil, ko je pojasnil, da je bilo že doslej in bo tudi v prihodnje veliko uničenj neeksplodiranega ubojnega sredstva strokovno izvedenih kar na samem kraju najdbe.

Boh se je posebej posvetil januarski najdbi ogromne ameriške letalske bombe iz II. svetovne vojne v mariborski mestni četrti Tezno. V 250-kilogramski bombi so bili namreč še vedno nameščeni vžigalniki, bomba pa sploh ni bila poškodovana. Zato so v nedeljo, 16. januarja, evakuirali okolico, nato so z bombe odstranili vse vžigalnike in jih uničili, za konec pa so  bombo odpeljali v posebno skladišče na varno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.