Naslovnica Šport Lahko kdo v Celju preseneti Janjo Garnbret

Lahko kdo v Celju preseneti Janjo Garnbret

Avtor: Spletno Uredništvo

Celje bo konec tedna gostilo prvo državno prvenstvo v športnem plezanju v disciplini kombinacija. Tekma bo po svoje celo zgodovinska, saj bo to premierno tekmovanje v Sloveniji v novi olimpijski disciplini športnega plezanja, v kateri se bodo najboljši plezalci na čelu s slovensko šampionko Janjo Garnbert pomerili tudi na igrah prihodnje leto v Tokiu.

Lahko kdo v Celju preseneti svetovno prvakinjo Janjo GarnbretVsi se nadejamo, da bomo leta 2020 na Japonskem postali bogatejši za novo olimpijsko medaljo, naš prvi adut pa je svetovna prvakinja v kombinacij Janja Garnbret (foto: Luka Fonda).

 

Olimpijska kombinacija obsega hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje, zato je še posebej zahtevna. Komisija za športno plezanje PZS v sodelovanju s Športnoplezalnim odsekom PD Celje Matica organizira prvo tekmo državnega prvenstva v olimpijski kombinaciji za vse kategorije. Tekmovanje bo potekalo od petka, 14. junija, do nedelje, 16. junija 2019, v športni dvorani I. OŠ Celje ter na parkirišču nasproti šole. Preizkušnja se bo v petek začela 14. uri in bo trajala do 22. ure, v soboto bo urnik od 9. do 22. ure, v nedeljo pa od 9. do 16. ure.

V Sloveniji bo tekmovanje v kombinaciji potekalo prvič, v vseh treh disciplinah pa se bodo zvrstile najmlajše in mladinske kategorije plezalcev ter seveda tudi absolutna z vsemi člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. Med tekmovalci bodo najboljši slovenski plezalci, ki nastopajo in pridno zmagujejo na največjih tekmovanjih, kot so tekem svetovnega pokala. Najbolj zveneči imeni v Celju bosta Janja Garnbret – večkratna skupna zmagovalka svetovnega pokala in svetovna prvakinja v športnem plezanju, ter domačin Jernej Kruder – skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju in večkratni dobitnik medalj na največjih tekmovanjih.

Zvezda svetovnega plezanja Janja Garnbret (od 9. junija prva v zgodovini, ki je zmagala prav na vseh tekmah v balvanskem plezanju v koledarskem letu), je na svetovnem prvenstvu Innsbruck 2018 postala prva zmagovalka v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, v kateri sta imeli na mladinskih olimpijskih igrah Buenos Aires 2018 priložnost tekmovati tudi Vita Lukan, prejemnica srebrne kolajne, in Lučka Rakovec. Za preostale slovenske plezalke in plezalce pa bo to prva priložnost tekmovanja v olimpijskem formatu.

“Kombinacija je nova disciplina in v takšnem sistemu še marsikdo ni tekmoval, zato bo ta tekma tudi zelo dober trening za prihajajoče tekme takšnega formata – svetovno prvenstvo 2019, dodatne kvalifikacije za olimpijske igre, evropsko prvenstvo v kombinaciji in seveda same olimpijske igre,” poudarja selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Na Plezalni zvezi Slovenije pa so dodali še, da bodo naslednje poletne olimpijske igre v Tokiu med 24. julijem in 9. avgustom 2020. Prve plezalne vstopnice zanje pa bodo podelili že avgusta letos in sicer na svetovnem prvenstvu, ki bo prav tako na Japonskem. »Ker je na olimpijskih igrah za prvič na voljo le en komplet kolajn, je Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) oblikovala posebno disciplino, t. i. olimpijsko kombinacijo, nekakšen plezalni triatlon.

Tekmovalci se najprej dvakrat pomerijo v hitrostnem plezanju, nato jih čakajo štiri balvanske smeri v kvalifikacijah oz. v finalu tri, zadnja pa je na vrsti preizkušnja v težavnosti. O končni razvrstitvi odloča zmnožek rezultatov iz posameznih disciplin, zmagovalec je tisti z najnižjim, zaradi množenja pa se lahko rezultati hitro obrnejo,« so še razložili na PZS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.