Naslovnica Slovenija Kulturna dediščina ter vse redkejša znanja, spretnosti in poklici

Kulturna dediščina ter vse redkejša znanja, spretnosti in poklici

Avtor: Spletno Uredništvo
V Beltincih so v soboto otvorili 33. Dneve Evropske kulturne dediščine (DEKD) in tudi 11. Teden kulturne dediščine (TKD). Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je tokrat s pomočjo približno tisočih posameznikov in petstotih organizacij pripravil izjemno pester program – skoraj štiristo dogodkov za pravo praznovanje kulturne dediščine po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvu.

Zaradi garaškega dela in vremenskih ujm je poklic solinarja vse bolj vprašljiv (foto: SJ)

Sobotno svečano odprtje 33. Dnevov Evropske kulturne dediščine (DEKD) in 11. Tedna kulturne dediščine (TKD) je potekalo v soorganizaciji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) in gostiteljev iz Beltincev, dogodka pa se je udeležila tudi visoka delegacija Ministrstva za kulturo (MK). Letos DEKD in TKD potekajo pod geslom ‘Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici’.

ZVKDS je tokrat s pomočjo približno tisočih posameznikov in petstotih organizacij pripravil izjemno pester program – skoraj štiristo dogodkov za pravi praznik kulturne dediščine. Do 10. oktobra se bo tako po vsej državi in v zamejstvu zvrstilo več kot štiristo dogodkov s področja spoznavanja dediščine, me katerimi so tudi brezplačni obiski muzejev, galerij in manj znanih, pozabljenih ali celo za javnost zaprtih kulturnih spomenikov.

»Letos se bomo posvetili spoznavanju redkih in dragocenih tradicionalnih znanj, spretnosti, obrti in poklicev, ki izginjajo. Dediščina je ključna za raznolikost našega življenja, naše identitete. Tradicionalne veščine in znanja so zagotovo ključnega pomena za to, kar nas opredeljuje in predstavlja kot edinstvene v tem globalnem svetu,« so na izumiranje obrtniških poklicev še spomnili s Slovenske turistične organizacije (STO).

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.