Naslovnica Slovenija Kras za vse nas – od frontne črte do pogorišča požara

Kras za vse nas – od frontne črte do pogorišča požara

Avtor: Spletno Uredništvo
V kraški vasici Brestovica pri Komnu za zadnjo oktobrsko nedeljo pripravljajo krožni pohod po Krasu, ki so ga poimenovali ‘Kras za vse nas’. Udeleženci bodo odšli po sledeh Soške fronte, po pogorišču poletnega požara, prečkali bodo državno mejo, obiskali Slovence v Italiji ter tudi spoznali prostovoljne gasilce iz PGD Komen, ki bodo predstavili vso dogajanje ob letošnjem gašenju enega največjih požarov v zgodovini Slovenije.
Kras za vse nas – od frontne črte do pogorišča požara

V Brestovici pri Komnu so se po zaslugi gasilcev poleti le za nekaj metrov izognili najhujšemu (foto: Neja Hvalica/gov.si)

Turistično društvo Brest iz Brestovice pri Komnu za nedeljo 30. oktobra pripravlja zanimiv krožni pohod po Krasu, ki so ga poimenovali ‘Kras za vse nas’ in bo potekal po trasi Brestovica – Cerovlje – Klariči – Sela na Krasu – Brestovica. Udeleženci si bodo ogledali ostanke Soške fronte, Brestovica pri Komnu namreč leži ob frontni črti iz prve svetovne vojne, o čemer še danes pričajo strelski jarki in podzemni vojaški objekti.

Pohod bo potekal po okoliških vzpetinah, pri čemer bo skupina večkrat prestopila državno mejo (obvezen je osebni dokument s sliko) in bo obiskala vaščane slovenskih vasi na italijanski strani meje. Tam se obeta tudi nekaj okrepčil, na cilju pohoda pa najbrž kar najbolj tradicionalna primorska jed – jota s klobaso. Začetek pohoda bo ob 9. uri, v največ štirih urah bodo udeleženci prehodili nekaj manj kot 15 kilometrov.

Pot bo potekala tudi po pogorišču letošnjega katastrofalnega poletnega požara na Krasu, ki mu bo posvečen poseben tematski del pohoda. »Hkrati vas vabimo na ogled fotografske razstave ‘Kras – za vse nas’. Razstava prikazuje, kako je največji požar na Krasu doslej ogrozil našo vas in poleg ostalih prizadel občino Komen. Z nami bodo tudi prostovoljni gasilci iz PGD Komen in nam predstavili potek in razsežnost požara.

Prireditev Kras – za vse nas!, pohod in razstava, je torej prireditev, ki povezuje ljudi na tej in oni strani meje, od blizu in daleč s pomenljivim sporočilom: Narava bo brez človeka zlahka preživela, človek brez narave ne,« je zelo jasno okoljevarstveno sporočilo iz TD Brest.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.