Naslovnica Slovenija Kozjanski park je veliki zmagovalec nagrade Meline Mercouri

Kozjanski park je veliki zmagovalec nagrade Meline Mercouri

Avtor: Spletno Uredništvo
Kozjanski park bo 22. novembra kot prva slovenska institucija v Parizu prejel mednarodno nagrado ‘Melina Mercouri’. Gre za nagrado, ki jo UNESCO podeljuje na področju varstva in upravljanja kulturnih krajin. Park je bil izbran med skoraj 50 prijavljenimi, poleg prestižne nagrade pa bo dobil tudi ček za 30.000 ameriških dolarjev.
Drevored visokodebelnih lokalnih jablan, ki pelje do kozjanske kmetije (foto: Barbara Plostajner/MOP)

Nagrada ‘Melina Mercouri’ je bila ustanovljena po nastala leta 1995 pod okriljem organizacije UNESCO in vlade Republike Grčije, podeljujejo pa jo za izjemno delovanje na področju varstva in upravljanja svetovnih kulturnih krajin. Poimenovana je po slavni filmski igralki, pevki in socialistični političarki Melini Mercouri, nekdanji grški kulturni ministrici in veliki podpornici integrirane varstvene politike.

UNESCO je sicer telo Organizacije Združenih narodov, ki se ukvarja z izobraževanjem, znanostjo in kulturo. Poziv za nominacijo za nagrado Meline Mercouri UNESCO razpisuje na vsaki dve leti, letos pa jo bo podelil osmič. Sicer se za nagrado Melina Mercouri običajno poteguje okrog 50 prijaviteljev iz vsega sveta, Javni zavod Kozjanski park, ki letos praznuje 40 let obstoja, pa je prva slovenska institucija, ki je bila izbrana, da prejme prestižno nagrado.

»V Kozjanskem parku upravljajo z izjemnim območjem v Sloveniji, ki obsega skupaj 314 enot nepremične kulturne dediščine in 66 naravnih vrednot. Najpomembnejši elementi kulturne krajine so travniški sadovnjaki in sadni vrtovi, ki pomembno prispevajo k izjemni biotski raznovrstnosti območja. Visoka stopnja biotske raznovrstnosti uvršča Kozjanski park med najpomembnejša naravovarstvena območja v Sloveniji in Evropi,« med drugim piše v obrazložitvi UNESCA.

Z Ministrstva za okolje in prostor (MOP) so še spomnili, da gre že za drugo nagrado območju Kozjanskega parka v zadnjih dveh letih, potem ko je lani projekt ‘Travniški sadovnjaki in krajina’ prejel Nagrado Sveta Evrope za krajino. Zasluge za nagrado gredo predvsem prebivalcem te edinstvene kulturne krajine, poleg nagrade Meline Mercouri pa bo park dobil tudi ček za 30.000 ameriških dolarjev.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.