Naslovnica Kronika Policija je v 10 dneh opravila skoraj 20.000 alkotestov

Policija je v 10 dneh opravila skoraj 20.000 alkotestov

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je objavila rezultate intenzivnega poostrenega nadzora, ki ga izvajala od 5. do 14. novembra. Gre za dneve okrog Martinovega, ko je po splošnem mnenju psihofizično stanje mnogih slovenskih voznikov malce slabše kot običajno. Policija je tokrat opravila skoraj 20.000 alko-testiranj.
Alkotest, ki z 0.00 mg/l ne kaže prisotnosti prav nobenega alkohola (foto: polcija.si) 

Policija je pravkar objavila rezultate desetdnevnega poostrenega nadzora psihofizičnega stanja slovenskih voznikov, ki ga izvajala med 5. in 14. novembrom. Policisti so torej z akcijo startali natanko teden dni pred Martinovanjem in jo zaključili tri dni kasneje. V času trajanja poostrenega nadzora so opravili skoraj 20.000 alkotestov, tako da so zaradi tako visoke številke testirancev tudi rezultati precej bolj merodajni.

»V desetdnevnem nadzoru je bilo odrejenih 19.355 alkotestov, od katerih je bilo 668 pozitivnih (428 jih je imelo do 0.52 mg alkohola na liter izdihanega zraka, 240 pa nad 0.52 mg alkohola na liter izdihanega zraka). 18 voznikov je preizkus odklonilo. Policisti so pridržali 24 voznikov. Začasno so odvzeli tudi 584 vozniških dovoljenj,« so s slovenske Policije zapisali v posebnem sporočilu za javnost.

Spomnili so še, da je ta akcija potekala vzporedno z akcijo ‘Slovenija piha 0,0’ in v okviru akcije ‘Alkohol’, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu. Pozitivni vidik rezultatov je ta, da je le 3,5% testiranih prekršilo zakon glede dovoljene meje zaužitega alkohola. Negativni vidik pa je ta, da je najmanj 668 ljudi povzročalo nevarnost na slovenskih cestah, številka pa je najbrž še višja, saj Policija zagotovo ni uspela ustaviti prav vseh kršiteljev.

Policija pa je še dodala, da se vsako tretjo nedeljo v novembru obeležuje Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč – vseh preminulih in vseh poškodovanih v prometnih nesrečah ter tudi njihovih sorodnikov, prijateljev in najbližjih. Vsi so namreč tako ali drugače žrtve prometne nezgode.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.