Naslovnica Šport Koronavirus je povzročil kaos v razredu MotoGP, Marquezu to ustreza

Koronavirus je povzročil kaos v razredu MotoGP, Marquezu to ustreza

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je ljubitelje motociklizma šokirala vest, da sta bili, vsaj za kraljevski razred MotoGP, odpovedani (oziroma začasno preloženi) prvi dve dirki sezone v Katarju in na Tajskem. Po novem bi morala biti prva velika nagrada šele 5. aprila v Teksasu, a je tudi ta pod vprašajem. Vzrok za zaplet je epidemija koronavirusa, odločitev pa je povzročila pravi kaos med ekipami razreda MotoGP. Sicer je odpoved prvih dveh dirk sezone za tovarniško ekipo Honde prišla kot naročena. 

Koronavirus je povzročil kaos v razredu MotoGP Marquezu to ustrezaSvetovni prvak Marc Marquez na zadnjem treningu v Katarju pred dobrim tednom (foto: motogp.hondaracingcorporation.com) 

 

Vse se je pravzaprav začelo z odločitvijo katarskih oblasti, da zaradi epidemije koronavirusa omejijo potovanja potnikov iz Italije in Japonske. Slednji pa v karavani svetovnega prvenstva v motociklizmu tvorijo približno polovico vseh ljudi različnih moštev in tehnične podpore oziroma organizacijskih struktur tekmovanja. Katarci so se odločili, da vse potnike iz Italije in Japonske, ki sta poleg Kitajske največji žarišči epidemije koronavirusa, za 14 dni dajo v karanteno.

Problem je nastal, ker so v razredu MotoGP v Katarju trenirali predzadnji vikend v februarju, nato so zaklenili garaže in veliko večino osebje poslali domov, da bi se spočilo in ta teden vrnilo nazaj. Zadnji februarski vikend je bil namreč na dirkališču v Dohi na vrsti še uradni trening pred pričetkom sezone za razreda Moto 2 in Moto 3. Ker je osebje v teh dveh razredih prišlo v državo pred odločitvijo katarskih oblasti o karanteni, bo mirno nadaljevalo svoje delo in ta konec tedna predvidoma tudi normalno začelo sezono z Veliko nagrado Katarja.

V razredu MotoGP pa je nastal kaos. Ekipe so namreč v Katarju pustile ves material in minimalno osebje. Včeraj so tako morala moštva na hitro v Katar poslati vse ne-Italijane in ne-Japonce, ki bodo zapakirali vse motorje in rezervne dele ter jih vrnili v matične tovarne. Potem bodo za transport pripravili še ostalo vsebino garaž oziroma boksov. Za prevoz slednje bo poskrbela mednarodna motociklistična zveza Dorna, vendar še ni čisto jasno, kam bo to opremo poslala in kje bo naslednja dirka.

Trenutno kaže, da bo po začasni odpovedi VN Katarja in VN Tajske (obe dirki naj bi preložili na kasnejša datuma) prva dirka sezone VN ZDA v teksaškem Austinu 5. aprila. Vendar medtem tudi ameriške oblasti pripravljajo določene preventivne zdravstveno-varstvene ukrepe in zato lahko tudi v ZDA kadarkoli pride do podobne situacije, kot v Katarju. Četrta VN sezone je po programu VN Argentine (19. april), peta dirka pa v španskem Jerezu (3.maj), ki bo obenem tudi prva na evropskih tleh.

Sicer pa bo odpoved prvih dveh dirk prišla zelo prav svetovnemu prvaku Marcu Marqezu, ki po novembrski operaciji ramena še ni povsem okreval. Podobno velja za njegovega brata Alexa, ki mu bo dodatni čas za privajanje na nov motor nedvomno koristil. Pa tudi pri Hondi so na obeh uradnih testiranjih pred pričetkom sezone še precej tavali v iskanju najboljših rešitev, zato niso bil v ospredju in jim bodo dodatni tedni za testiranje še kako ustrezali.    

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.