Naslovnica Slovenija Koristen prikaz ob Svetovnem dnevu prve pomoči

Koristen prikaz ob Svetovnem dnevu prve pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo
V soboto v Sloveniji nismo obeležili le 20 obletnice terorističnih napadov na ZDA, ampak tudi Svetovni dan prve pomoči. Letos je Rdeči križ Slovenije skupaj z Osnovno šolo F. S. Finžgarja iz Lesc pokazal, kako poteka uspešno izobraževanje prve pomoči na šolah.
Šolski prikaz oživljanja ob letošnjem Svetovnem dnevu prve pomoči v Lescah (foto: Aleš Černivec/RKS)

Z Rdečega križa Slovenije (RKS) so najprej spomnili, da Svetovni dan prve pomoči že več kot 20 let obeležujemo vsako drugo soboto v septembru, tokrat pa je bil dan posvečen mladim in osveščanju o pomenu prve pomoči. RKS trdi, da bi morala biti prva pomoč sestavni del učnih načrtov v vrtcih, v osnovnih in v srednjih šolah, zato je skupaj z Osnovno šolo F. S. Finžgarja iz Lesc pripravil predstavitev, kako tam poteka izobraževanje iz prve pomoči.

»V Osnovni šoli F. S. Finžgarja, tako kot v drugih radovljiških šolah, poleg krožka prve pomoči, že leta organizirajo dneve prve pomoči za vse osmošolce in devetošolce. Gre za projekt Oživimo srce, pri katerem so z velikim posluhom in interesom združili ideje in moči Občina Radovljica, RKS – OZ Radovljica, ZD Radovljica in nekateri motivirani posamezniki,« so pojasnili z Rdečega križa Slovenije.

Na ta način so že pred leti uveljavili sistem, po katerem se učenci zadnje triade vseh osnovnih šol v občini Radovljica sistematično učijo prve pomoči. Tako generacijam učencev omogočajo pridobitev znanj iz prve pomoči in kasnejše utrditev znanj. Očitno se je ideja dobro prijela, saj zanjo ne kažejo interes le otroci, ampak tudi zaposlenih v šolah in celo starši.

Z RKS so še sporočili, da je učenje prve pomoči že obvezen del šolskega učnega načrta v približno 20% držav, v katerih so ustanovljena nacionalna društva rdečega križa in rdečega polmeseca, usposabljanje iz prve pomoči pa je obvezno za šolsko osebje v približno 27% držav.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.