Naslovnica Slovenija Konzularna krizna celica je prenehala delovati

Konzularna krizna celica je prenehala delovati

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je prenehala delovati ‘Konzularna krizna celica’, ki je v okviru Ministrstva za zunanje zadeve skrbela za repatriacije Slovencev v domovino. Število državljanov RS, ki bi se želeli zaradi epidemije koronavirusa vrniti domov, se je močno zmanjšalo, tako da je potreba po delovanju celice usahnila.

Konzularna krizna celica je prenehala delovatiPo naključju so krizno celico razpustili kmalu zatem, ko se je domov vrnil najbolj slaven Slovenec Luka Dončić (foto: lukadoncic.com)

 

Ministrstvo za zunanje zadeve RS (MZZ) je še pred uradno razglasitvijo epidemije ustanovilo ‘Konzularno krizno celico’, ki je bila zadolžena za pomoč številnim rojakom po svetu. V tej posebno delovni skupini so diplomatke in diplomati, sodelavke in sodelavci iz različnih sektorjev in služb ministrstva pomagali ljudem z informacijami, nasveti in zanje pripravili tudi številne organizirane evakuacije.

»Dan za dnem smo prejemali klice slovenskih državljanov, ki so zaradi vse večjih omejitev v zračnem in cestnem prometu obtičali na različnih delih sveta. Kot rezultat intenzivnih prizadevanj in stikov tako MZZ zadeve kot naših diplomatskih predstavništev in konzulatov, smo s pomočjo evakuacijskih letov in prevozov pomagali 674 slovenskim državljanom in 136 tujim državljanom,« pravijo na MZZ.

Dodali so še, da so skupaj s tistimi, ki so se s pomočjo njihovih nasvetov domov vrnili sami, pripomogli k vrnitvi v domovino več kot 2000 slovenskim državljanom. Po ukinitvi ‘Konzularne krizne celice’ bodo vsi morebitni novi povratki Slovencev iz tujine v domovino potekali v okviru običajnih nalog slovenskih konzularnih predstavništev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.