Naslovnica Gospodarstvo Po svetu je v letalstvu ogroženih kar 25 milijonov delovnih mest

Po svetu je v letalstvu ogroženih kar 25 milijonov delovnih mest

Avtor: Spletno Uredništvo

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je pred kratkim pripravilo projekcije o tem, koliko bo zaradi pandemije koronavirusa upadel globalni potniški letalski promet. Po teh napovedih se bo število potnikov in prihodkov v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo za približno 50%, ogroženih pa naj bi bilo kar 25 milijonov delovnih mest.

Po svet je v letalstvu je ogroženih kar 25 milijonov delovnih mestIATA napoveduje vse večji velik upad prihodkov potniškega letalskega prometa (foto: maribor-airport.si)

 

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je pred kratkim pripravilo dokument o tem, kolikšen upad bo zaradi pandemije koronavirusa utrpel globalni potniški letalski promet. Zaradi bolezni, omejitev gibanja in upada potovanj naj bi se letos prihodki potniškega letalskega prometa za 314 milijard dolarjev, kar je za 55 % manj v primerjavi z lnskim letom. Število potovanj z letali na mednarodnih in internih linijah naj bi se na globalnem nivoju v primerjavi z lani zmanjšalo za 48 % in v Evropi celo za 55 %.

»Zaradi obsežnosti krize je takojšnje okrevanje v obliki črke V malo verjetno. Realno je pričakovano okrevanje v obliki črke U, domača potovanja pa se bodo vrnila hitreje kot mednarodni trg. Verjeten je upad potniških prihodkov za več kot polovico. Več vlad je začelo z novimi ali razširjenimi ukrepi za finančno pomoč, vendar položaj ostaja kritičen. Letalske družbe bi lahko samo v drugem četrtletju porabile 61 milijard $ denarnih rezerv,« je dejal generalni in izvršni direktor IATA Alexandre de Juniac .

Položaj je slabši iz tedna v teden, zato brez državnih olajšav oziroma subvencij številne letalske družbe skoraj neizbežno čaka črn scenarij. Napovedi so Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov so namreč zelo negativne in za mnoge kar pretresljive, saj naj bi bilo ogroženih kar 25 milijonov delovnih mest.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.