Naslovnica Slovenija Končno tudi ugodnosti za upokojence

Končno tudi ugodnosti za upokojence

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenski državni uradniki so nedavno ugotovili, da so upokojenci edina večja družbena skupina brez ugodnosti pri medkrajevnem javnem potniškem prometu. To se bo kmalu spremenilo, saj bodo od julija 2020 medkrajevne avtobuse in vlake upokojenci lahko končno uporabljali brezplačno.

Končno tudi ugodnosti za upokojence

 

Upokojenci, invalidi in osebe starejše od 65 let, ki niso več v delovnem razmerju, doslej v medkrajevnem potniškem prometu niso imeli ugodnosti  (foto:pexels.com).

 

S spremembo zakona so slovenski poslanci vzpostavili pogoje za uveljavitev brezplačne uporabe medkrajevnega potniškega prometa tudi za kategorijo upokojencev. Brezplačen javni prevoz bo tako po novem od julija 2020 na voljo za upokojence, za ostale državljane, ki so starejši od 65 let, za registrirane športnike, za mlajše registrirane in kategorizirane športnike s statusom dijaka ali študenta ter za gibalno ovirane študente in invalide.

»Upokojenci so pomembna, a tudi zelo ranljiva družbena skupina. Pokojnine so v povprečju nizke, oskrba v domu za ostarele je za mnoge velik in celo prevelik strošek, skrb za starejše pa obremenjuje tudi srednjo generacijo. So pa naši upokojenci veliko prispevali, da danes živimo v sodobni in samostojni državi, zato je prav oziroma moramo poskrbeti, da se bodo tudi oni tukaj počutili čim boljše.

Vsi mi, ki smo v politiki, moramo poskrbeti za upokojence in tudi za stabilen pokojninski sistem, ki se bo krepil skupaj z gospodarsko krepitvijo naše države,« je povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek (čeprav bi te besede najbrž prej pričakovali z vrha Ministrstva za delo družino in socialne zadeve). Vsekakor bodo upokojenci zaradi možnosti brezplačnega prevoza zadovoljni, ne glede na to, katero ministrstvo si bo na koncu lastilo zasluge za to humano potezo.

Sicer je v Sloveniji zagotovljen ugoden (subvencioniran) ali brezplačen javni prevoz za učence osnovnih šol, dijake, študente in zaposlene. Z zadnjimi izboljšavami zakona o prevozih v cestnem prometu pa želijo na Ministrstvu za infrastrukturo (MI) doseči povečanje števila potnikov javnega potniškega prometa in tako posredno zmanjšati negativne vplive prometa na okolje. Trend rasti uporabe osebnih avtomobilov se namreč v Sloveniji še ne ustavlja.

»Avtobusne prevoze v Sloveniji izvajajo koncesionarji, ki se jim 2. decembra letos iztečejo koncesije. S spremembo zakona smo ustvarili tudi pravno podlago za podaljšanje koncesijskih razmerij do 2. decembra 2021. Do takrat bomo izvedli nov razpis za podelitev koncesij ali sklenitev prevoznih pogodb,« so pojasnili z MI in dodali še informacijo, da so s 1. januarjem 2020 predvidene tudi ugodnejše cene mesečnih imenskih vozovnic.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.