Naslovnica Svet & EU Med kandidati za novega evropskega varuha človekovih pravic ni Slovencev

Med kandidati za novega evropskega varuha človekovih pravic ni Slovencev

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci Evropskega parlamenta bodo na decembrskem plenarnem zasedanju izvolili novega evropskega varuha človekovih pravic. V ožjem izboru je 5 kandidatov, med njimi pa tokrat ni Slovencev. Evropski varuh človekovih pravic je neodvisen organ, ki skrbi, da evropske institucije in organi med svojim delovanjem ne kršijo pravic posameznikov.

Med kandidati za novega evropskega varuha človekovih pravic ni SlovencevEvropski varuh človekovih pravic o svojem delu vsaj enkrat letno poroča Evropskemu parlamentu (foto: Daina Le Lardic/Parlament EU)

 

Nov evropski varuh človekovih pravic je imenovan za petletni mandat in sicer na začetku vsakega parlamentarnega obdobja. Da bi prišli v ožji izbor za varuha, mora kandidate, ki izpolnjujejo zahteve (predvsem so pomembne tiste o ustreznih delovnih izkušnjah), podpreti vsaj 40 poslancev Evropskega parlamenta, kateri morajo biti iz vsaj dveh držav članic EU. Peterica, ki tokrat izpolnjuje pogoje, se bo prve dni decembra predstavila na zaslišanju pred parlamentarnim odborom za peticije, kjer bodo predstavili svoje prednostne naloge.

Evropski parlament bo nato novega varuha človekovih pravic izvolil s tajnim glasovanjem, ki bo predvidoma potekalo že na decembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Letos je pet kandidatov za funkcijo, ki so se uvrstili v ožji izbor (po abecednem redu), naslednjih: Giuseppe Fortunato – varuh človekovih pravic v italijanski deželi Kampanja, Julia Laffranque – estonska sodnica na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, Nils Muižnieks – Latvijec, nekdanji komisar Sveta Evrope za človekove pravice, Emily O’Reilly – trenutna evropska varuhinja človekovih pravic in nekdanja irska novinarka ter Cecilia Wikström – nekdanja švedska poslanka.

Sicer je evropski varuh človekovih pravic neodvisen organ EU, katerega naloga je preverjanje dela struktur in podpora dobremu upravljanju EU, poleg tega pa skrbi, da so evropske institucije in organi ustrezno odgovorni za svoja ravnanja. Evropski varuh človekovih pravic preiskuje pritožbe v zvezi z nepravilnostmi v institucijah in drugih organih EU, kot na primer slabo vodenje upravnih postopkov, diskriminacija ali neprimerno upravljanje s sredstvi. Pritožbe pa lahko vložijo vsi državljani ali prebivalci vseh držav članic Evropske unije ter vse organizacije in podjetja s sedežem v EU. Varuhova pisarna seveda lahko sproži preiskave tudi po lastni presoji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.