Naslovnica Slovenija Končno nekaj pozitivnega za upokojence

Končno nekaj pozitivnega za upokojence

Avtor: Spletno Uredništvo

Med vsemi negativnimi novicami zadnji dni se je za slovenske upokojence končno našla tudi ena pozitivna novost. Od julija namreč tudi njih čaka brezplačen medkrajevni javni prevoz.

Nova brezplačna vozovnica bo posebne barve, ki se bo razlikovala od barv ostalih vozovnic (foto: MZI/gov.si)

 

Slovenski upokojenci do danes niso bili deležni nobenih cenovnih olajšav pri nakupu vozovnic za medkrajevni javni potniški promet. Od letošnjega meseca julija pa se bodo stvari spremenile, saj bo tudi zanje odtlej na voljo brezplačno. Upokojenci oziroma občani starejši od 65 let se bodo tako pridružili študentom invalidom ter registriranim športnikom študentom in dijakom, ki so popolne olajšave glede vozovnic že deležni.

»Z izboljšavami zakona o prevozih v cestnem prometu želimo na ministrstvu za infrastrukturo doseči povečanje števila potnikov javnega potniškega prometa in tako posredno zmanjšati negativne vplive prometa na okolje. Trend rasti uporabe osebnih avtomobilov se namreč v Sloveniji še ne ustavlja,« so sporočili z Ministrstva za infrastrukturo (MZI). Cilj so precej bolj polni avtobusi in podobno polni vlaki, kar pa ne bi smelo povzročiti večjih dodatnih stroškov.

Medkrajevne povezave namreč država že danes financira oziroma sofinancira in tudi ko so potniška prevozna sredstva čisto prazna, Republika Slovenija te prevoze plačuje. MZI se pospešeno pripravlja na uvedbo brezplačnih vozovnic, ki so jih poimenovali ‘vozovnice Slovenija’ in jih bodo poleg upokojencev lahko pridobili tudi imetniki evropske kartice ugodnosti za invalide ter vojni veterani.

Brezplačne vozovnice bodo drugačne barve, postopki pridobivanja pa naj bi bili enostavni. Še pred uvedbo pa bodo morali na MZI povezati podatke Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter Ministrstva za notranje zadeve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.