Naslovnica Svet & EU Grožnje in izsiljevanja na eni ter vse bolj nezaupljiva EU na drugi strani

Grožnje in izsiljevanja na eni ter vse bolj nezaupljiva EU na drugi strani

Avtor: Spletno Uredništvo

Tri najvišje politične strukture v Evropski uniji se te dni ukvarjajo s Turčijo, oziroma z novo begunsko krizo, ki jo je slednja povzročila. Rusi so se zaradi dogajanja v Siriji in Libiji že prepričali, da Turkom ne gre zaupati, sedaj pa to počasi ugotavljajo tudi v EU. 

Grožnje in izsiljevanja na eni ter vse bolj nezaupljiva EU na drugi straniNe glede na dogajanje v Turčiji bo EU glede migrantov pomagala Grčiji, sta potrdila predsednica Komisije EU in predsednik grške vlade Kyriakos Mitsotakis (foto: FB Komisija EU)

 

Turški predsednik Recep Erdogan je te dni obiskal Evropo, ki sicer ji nenehno grozi z novim valom beguncev. Sestal se je s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in s predsednico Komisije EU Ursulo von der Leyen, vendar pa sestanek očitno ni potekal po turških načrtih, saj se Erdogan potem ni udeležil prvotno predvidene skupne tiskovne konference. Da obstajajo razhajanja in da srečanje ni dalo rezultatov, so kasneje potrdili tudi na Evropskem svetu. Visokega predstavnika Josepa Borrella in turškega ministra za zunanje zadeve so namreč zadolžili, da v naslednjih nekaj dneh razjasnita, kako naj bi sploh izvajali dogovor med Turčijo in Evropsko unijo.

»Tako bo zagotovljeno, da bosta obe strani razlagali izjavo na enak način, pomagalo pa bo tudi ohraniti politični dialog s Turčijo v prihodnjih dneh,« so sporočili s Sveta EU. Sicer prvotni dogovor EU in Turčije velja od sredine marca 2016. EU se je tedaj z izjavo obvezala, da bo za begunce namenila 6 milijard evrov, Turčija pa naj bi zaustavila tok nedovoljenih migracij prek Male Azije v Evropo. Po obisku Erdogana pa se je oglasil tudi Evropski parlament, ki je izjavil, da mora EU  zaradi dogajanja na meji in na otokih vzhodnega Egeja pomagati Grčiji, izboljšati humanitarne razmere na teh področjih in obenem še naprej zagotavljati pravico do azila.

»Večina poslank in poslancev je v razpravi z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson in hrvaškim predsedstvom Sveta EU kritizirala turškega predsednika Erdoğana, da izkorišča trpljenje ljudi za svoje politične namene. Številni so poudarili, da se begunska kriza iz leta 2015 ne sme ponoviti, in vztrajali, da mora EU posodobiti skupna pravila o azilu. Nekateri voditelji političnih skupin so pozvali k reviziji sporazuma s Turčijo, ki je bil pripravljen leta 2016, da bi turške oblasti zajezile tok migrantov in prosilcev za azil v zameno za finančno pomoč Evropske unije,« so sporočili s Parlamenta EU.

V Parlamentu EU so sicer omenili še bojazen, da bodo na ozemlje EU množično vstopili džihadisti, tokrat pa za razliko od novembrskega plenarnega zasedanja niso spregovorili o morebitnih sankcijah do Turčije. Rusi so se zaradi dogajanja v Siriji in Libiji že prepričali, da Turkom ne gre zaupati, sedaj pa to očitno ugotavljajo tudi v EU. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.