Naslovnica Svet & EU Končno bo lahko Ursula začela delati s spolno paro

Končno bo lahko Ursula začela delati s spolno paro

Avtor: Spletno Uredništvo

Po dolgih tednih predstavitev potencialnih kandidatov za komisarje posameznih resorjev, so poslanci Evropskega parlamenta z glasovanjem na plenarnem zasedanju v Strasbourgu danes končno le potrdili mandat novi Evropski komisiji.

 

Končno bo lahko Ursula začela delati s spolno paroNekdanja nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen bo po današnjem glasovanju 1. decembra tudi uradno postala prva ženska na čelu Evropske komisije (foto: europarl.europa.eu)

Poslanci Evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino potrdili novo zasedbo Komisije EU. Primernost nove ekipe Ursule von der Layen je podprlo 461 evro-poslancev, 157 je glasovalo proti, 89 pa se je glasovanja vzdržalo. Razlika v prid predlaganih imen je bila torej očitna. Seveda je bil takšen razplet pričakovan, saj je bil že skrajni čas, da se nova Komisija po enomesečni zamudi končno formalno ustoliči in takoj začne z delom.

»Mi smo pripravljeni. A kar je najpomembneje – Evropa je pripravljena. Moje sporočilo je enostavno: začnimo z delom! Če svoje delo opravimo dobro, bo Evropa leta 2050 prva ogljično nevtralna celina na svetu. Evropa bo svetovna velesila v digitalnem sektorju, bo gospodarstvo z najučinkovitejšim razmerjem med trgom in socialnimi vidiki. Naloga ni enostavna, a skupaj jo lahko opravimo«, se je v nagovoru poslancem na plenarnem zasedanju strinjala nova predsednica Evropske komisije.

Sicer je Parlament je po evropskih volitvah za predsednico Komisije EU izvolil Ursulo von der Leyen že julija. Prva naloga predsednice je bila sestava ekipe nove ekipe Evropske komisije, kar je storila na podlagi nominacij za komisarje, ki jih podajo države članice. Izbrani kandidati so morali na zaslišanja pred pristojnimi odbori, kjer so parlamentarci preverili ustreznost predlaganih kandidatov. Zapletlo se je, ko so ocenili, da nekateri kandidati niso bili primerni in so zato morali najti boljše.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.