Naslovnica Šport Damir Skomina je letos najboljši sodnik na svetu

Damir Skomina je letos najboljši sodnik na svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

Nogometna zveza Slovenije je potrdila, da je bil najboljši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina izbran za najboljšega sodnika na svetu v letu 2019. Za Skomino je to nov velik vrhunec izjemne kariere, ki traja že približno 25 let.  

Damir Skomina je letos najboljši sodnik na svetuSkomino že jutri čaka nova  prestižna tekma v Ligi Europa med evropskima velikanoma Feyenordom in Rangersi iz Glasgowa (foto: nzs.si)

 

Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) vsako leto opravi izbor najbolj uspešnih delivcev pravice na zemeljski obli. Letos je ta čast pripadla Damirju Skomini, ki so ga proglasili za najboljšega sodnika v letu 2019. Sicer so v letošnjem izboru sodnikov sodelovali strokovnjaki iz več kot devetdesetih držav sveta. Skomina je bil tokrat z naskokom povsem na vrhu izbora. Koprski sodnik je namreč zbral 136 točk, kar je bilo sedem točk več, kot jih je dobil njegov nemški kolega Felix Brych

Tretjeuvrščeni nizozemski mož v črnem Bjorn Kuipers  pa je za Slovencem zaostal že za ogromnih 75 točk. Za 43-letnega Skomino je to prvo tovrstno priznanje, sicer pa je njegova kariera impresivna. En od vrhuncev njegove športne poti je bil zagotovo letošnji finale Lige prvakov med ekipama Liverpoola in Tottenhama, ko je Skomina uspešno opravil tudi z enajstmetrovko v prvi minuti in invazijo igrišča s strani razgaljene lepotice.

Pred tem je že leta 2017 sodil finale Lige Europa med Manchester Unitedom in Ajaxom, finale evropskega Superpokala pa je sodil že leta 2012, ko sta se srečala Atletico Madrid in Chelsea. Na reprezentančnem nivoju pa je doslej sodeloval na evropskih prvenstvih v letih 2012 in 2016,  medtem ko je lani je v Rusiji s slovenskimi pomočniki prvič delil pravico tudi na svetovnem nogometnem prvenstvu. 

Sicer se Skomina nahaja na listi mednarodnih sodnikov že vse od leta 2003, potem ko je že kot zelo mlad sodnik opazno izstopal na domačih slovenskih zelenicah. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.