Naslovnica Trendi Koncertna turneja skupnega Jumbo Big Banda

Koncertna turneja skupnega Jumbo Big Banda

Avtor: Spletno Uredništvo
Čez natanko teden dni bo v Cankarjevem domu na sporedu izjemno mikavno jazzovsko glasbeno popotovanje za katerega bo poskrbel Jumbo Big Band. Gre za sodelovanje treh vrhunskih jazzovskih orkestrov iz Slovenije, Hrvaške in Srbije – Big Banda RTV Slovenija, Jazz orkestra HRT in Big benda RTS.
Koncertna turneja skupnega Jumbo Big Banda

Nastop orkestrov na Novosadskem jazz festivalu 2018 (foto: Arhiv NS Jazz festival in RTV SLO)

Glasbena produkcija RTV Slovenija je v sodelovanju s hrvaško in s srbsko nacionalno radiotelevizijo za mesec oktober pripravila koncertno turnejo ‘Jumbo Big Band-a’. Gre za skupne nastope treh jazzovskih orkestrov – slovenskega Big Banda RTV Slovenija, hrvaškega Jazz orkestra HRT in srbskega Big benda RTS. Jumbo Big Band bo prihodnjo soboto 7. oktobra ob 20. uri nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

»Neposredni prenos bo na prvem programu Radia Slovenija. Pred tem bo zasedba nastopila v Beogradu (3. 10. 2023) in Zagrebu (5. 10. 2023). Jumbo Big Band bo vodil priznani avstrijski dirigent Sigi Feigl, na sporedu pa bodo dela avtorjev iz vseh treh držav, med drugim tudi avtorski priredbi slovenskih ljudskih pesmi ‘Zrejlo je žito’ (priredba Aleš Avbelj) in ‘Stoji, stoji Ljubljan’ca’ (priredba Jože Privšek).

Omenjena zasedba treh jazzovskih orkestrov je nazadnje nastopila skupaj leta 1990 pod vodstvom legendarnega Jožeta Privška,« so ob tem razkrili s Službe za komuniciranje RTV Slovenija. Sicer so se orkestri leta 2018 prvič znova združili na Novosadskem džezovskem festivalu, tokrat pa bodo prvič po tridesetih let znova nastopili v Sloveniji. Pa tudi Ministrstvo za kulturo je prepoznalo pomen tega projekta in ga zato podprlo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.