Naslovnica Slovenija Komu je mar za delavce, prebivalce in turiste

Komu je mar za delavce, prebivalce in turiste

Avtor: Spletno Uredništvo
V ponedeljek se bo pričela sanacija sanacije obalnega klifa na območju kompleksa Ortopedske bolnišnice Valdoltra v Ankaranu. Obnova bo trajala vse do 15. novembra in sodi med gradbene posege, ki jih iz nerazumljivih vzrokov v Slovenski Istri opravljajo sredi najhujše poletne vročine, čeprav bi jih lahko v hladnejših delih koledarskega leta.
Komu je mar za delavce, prebivalce in turiste

Ortopedska bolnišnica Valdoltra (foto: SJ)

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), Ortopedska bolnišnica Valdoltra in Občina Ankaran so pravkar obvestil javnost, da bodo med 11. julijem in 15. novembrom potekala gradbena dela sanacije obalnega klifa na območju kompleksa Ortopedske bolnišnice Valdoltra (ki se nahaja v ankaranski občini), zato javnost prosijo za previdnost, razumevanje, strpnost in upoštevanje vseh označb na gradbišču.

»Ministrstvo bo izvedlo stabilizacijske ukrepe na morski brežini klifa, ki zaradi erodiranja in plazenja ogroža objekt bolnišnice. Sanacija predvideva ureditev podpornega zidu ter izvedbo sidrane mreže z zasaditvijo iznad zidu. Dostop do gradbišča bo urejen z vrha klifa, preko kompleksa bolnišnice in Jadranske ceste. Vrednost del znaša dobrih 780.000 evrov, ki jih financira ministrstvo,« so pojasnili z MOP.

Dodali so še, da je termin sanacije skladen z mnenjem Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, obenem je ob upoštevanju vremenskih razmer ocenjen kot najprimernejši. Vendar pa to ne bo držalo. Julija in avgusta je poletna vročina največja, zato je tveganje za zdravje izvajalcev precej večje. Prav tako so poleti tudi v Ankaranu pogosta močna vročinska neurja z orkanskimi vetrovi, ki jih jeseni in pozimi ni na spregled.

Vsakršna gradbena dela so moteča za turiste, le-teh pa je prav od julija dalje v ankaranski občini največ. Posredno se z gradbišči povečajo tudi nevarnosti na okoliških cestah, ki so v poletnih mesecih že izdatno natrpane s turisti, nato pa za še večjo gnečo in slabšo pretočnost poskrbijo kamioni in ostala gradbena mehanizacija, tako da se kakovost življenja lokalnega prebivalstva in vseh turistov v takšnih primerih drastično zmanjša.

A glede nepotrebnih poletih gradbenih del v Slovenski Istri ta primer ni osamljen. Tako v Izoli pravkar sredi turistične sezone gradijo novo krožišče, zaradi katerega je promet v mestu še dodatno oviran. Če bi malce pogledali podatke o podnebju Izole in Ankarana, pa bi ugotovili, da je klimatsko idealno obdobje za gradnje v Slovenski Istri od 1. septembra dalje, pa tudi turistična gneča je takrat že precej manjša kot julija in avgusta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.