Naslovnica Svet & EU Komisija EU je zaznala porast kriminala, strategija za pomoč žrtvam pa zamuja

Komisija EU je zaznala porast kriminala, strategija za pomoč žrtvam pa zamuja

Avtor: Spletno Uredništvo

S Komisije EU so opozorili, da je med izbruhom pandemije koronavirusa prišlo do znatnega povečanja nekaterih oblik kriminala. Gre predvsem za nasilje v družini, kibernetski kriminal in kazniva dejanja iz sovraštva. Komisija je zato spomnila, da nekatere države članice še vedno naredile dovolj za zaščito žrtev kaznivih dejanj.

Komisija EU je zaznala porast kriminala strategija za pomoč žrtvam pa zamuja

Komisija EU še vedno ni sprejela skupne strategije glede pravic žrtev nasilja za odbodbje med leti 2020 in 2025 (foto: pxfuel.com)

 

S Komisije EU so pravkar opozorili javnost, da je med izbruhom pandemije koronavirusa prišlo do opaznega povečanja nekaterih oblik kriminala, kot so nasilje v družini, kibernetski kriminal in kazniva dejanja iz sovraštva. Zaradi tega je Evropska komisija poudarila, da morajo države članice v nacionalna prava prenesti ustrezne evropske predpise, oziroma, da tega nekatere še niso storile.

Med navedenimi predpisi je prva ‘Direktiva o pravicah žrtev kaznivih dejanj’, prek katere bi se moralo zagotoviti pravice žrtev do zaščite, podpore in dostopa do pravnega varstva. Drugi predpis pa je ‘Direktiva o evropski odredbi o zaščiti‘, prek katere bi se moralo omogočiti razširjeno zaščito osebam, ki potujejo ali se selijo v drugo državo EU. »Tudi v času krize ne smemo pozabiti na temeljne pravice ljudi.

Države članice pozivam, naj storijo več za zagotovitev, da se pravice žrtev v EU ustrezno spoštujejo,« je dejal Komisar za pravosodje Didier Reynders. Komisija EU je med analizo stanja v večini držav EU zaznala pomanjkljivosti pri izvajanju določenih temeljnih pravic, kot so dostop do informacij, delovanje služb za podporo žrtvam in zaščita v skladu z individualnimi potrebami žrtev.

Sicer naj bi Komisija ‘v kratkem’ sprejela strategijo EU za pravice žrtev  za obdobje 2020–2025. Seveda je točen datum, kot se za Komisijo EU spodobi, popolna neznanka. Na Komisiji EU se namreč v javnih dokumentih in v izjavah za javnost načrtno izogibajo uporabi datumov ali časovno določenih rokov, da katerih naj bi kaj naredili. Zato ne čudi, da je za nami že več kot tretjina leta 2020, stratega pa še vedno ni sprejeta in najbrž sploh še nihče ne ve, kdaj bo sprejeta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.