Naslovnica Svet & EU Komisija EU je odobrila 280 milijonov evrov za 120 novih projektov

Komisija EU je odobrila 280 milijonov evrov za 120 novih projektov

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je pravkar odobrila več kot 280 milijonov evrov za kar 120 novih projektov iz programa LIFE. Gre za projekte s področij varovanja narave in podnebnih ukrepov. Med projekti je tudi en slovenski in sicer gre za osveščanje javnosti o – bobrih!

Komisija EU je odobrila 280 milijonov evrov za 120 novih projektovSlovenija je dobila denar za osveščanje javnosti o pomenu bobrov (foto: needpix.com) 

 

Komisija EU je pravkar odobrila več kot 280 milijonov evrov za 120 novih projektov iz programa LIFE, ta sredstva pa bodo sprostila naložbe v skupni vrednosti skoraj 590 milijonov evrov. To je 37% več kot v lanskem letu, gre pa za projekte, ki so povezani z varovanjem okolja in s podnebnimi ukrepi. Med njimi je veliko meddržavnih načrtov, ki seveda vključujejo več držav članic.

»Projekti bodo pomagali pri doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora, saj bodo med drugim podpirali strategijo EU za biotsko raznovrstnost in akcijski načrt za krožno gospodarstvo, prispevali k zelenemu okrevanju po koronavirusni pandemiji in pomagali Evropi, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna celina,« so o velikanskem pomenu teh sredstev povedali na Evropski komisiji.

Okoljevarstvenim projektom, projektom učinkovite rabe virov, okoljskega upravljanja in obveščanja bo namenjenih približno 220 milijonov evro. Preostalih 60 milijonov evrov pa bo namenjenih podpori projektom na področju blažitve podnebnih sprememb, prilagajanja nanje ter upravljanja in obveščanja. Med podprtimi projekti se je znašel tudi en slovenski projekt in sicer ge za izboljšanju odnosa javnosti do – bobrov.

»Evropski bober, ki je v zadnjih dveh stoletjih v Sloveniji in na Hrvaškem veljal za lokalno izumrlo vrsto, se zdaj ponovno naseljuje v teh habitatih. Ker se ga po dolgotrajni odsotnosti ponekod obravnava kot škodljivi organizem, bo projekt ozaveščal o vrnitvi te živali s poudarkom na njenem pozitivnem vplivu na okolje,« so pojasnili s slovenske pisarne Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.