Naslovnica Gospodarstvo V ponedeljek prvi koraki proti normalizaciji

V ponedeljek prvi koraki proti normalizaciji

Avtor: Spletno Uredništvo

Od ponedeljka dalje bodo v Sloveniji spet začele odpirati številne trgovine, delavnice in saloni, poleg tega bo ponovno možno opravljati različne gospodarske storitve. Seveda bo potrebno povsod še naprej strogo spoštovati preventivne zdravstvene mere, a se s tem odlokom dejansko začenja ponovni zagon tistega dela gospodarstva, ki ga je epidemija zaustavila.

Najbrž je moč pričakovati naval na trgovine z gradbenim in ostalim tehničnim materialom, vendar pandemije še zdaleč ni konec, spoštovanje zdravstvenih ukrepov pa bo prav zato še naprej življenskega pomena (foto: merkur.si)

 

Vlada RS je pravkar izdala nov odlok, s katerim je spremenila in dopolnila prejšnji Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS. Novosti bodo začele veljati v ponedeljek, 20. aprila in se nanašajo na številne gospodarske panoge. Prve so na seznamu prodajalne z gradbeno – inštalaterskim materialom, tehničnim blagom oziroma pohištvom.

Sledijo prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora (izjema so prodajalne v trgovskih centrih), prodajalne avtomobilov in koles, kemične čistilnice, servisne delavnice za tehnično blago, vse vrste delavnic za motorna vozila in bicikle ter storitve na prostem, kot so vrtnarske, krovske in fasaderske dejavnosti. Po novem bo dovoljen tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer bo zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

S pristojnega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so še opozorili, da novi odlok še ne zajema prodajalne do velikosti 400 kvadratni metrov prodajnega prostora (z izjemo prodajaln v trgovskih centrih), frizerske in kozmetične salone, salone za nego psov in mačk ter ostalih živali. Vse naštete storitve bodo namreč po novem lahko ponovno startale z obratovanjem šele 4. maja.

»V prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno – inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo in v prodajalnah do velikosti 400 m2 prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, lahko nakup v času od 8.00 do 9.30 opravijo izključno ranljive skupine (na primer invalidi, starejši od 65 let, nosečnice). Starejši od 65 let lahko opravijo nakup samo v tem času. Potrošnik, starejši od 65 let, po potrebi izkazuje svojo pravico do nakupa v tem rezerviranem terminu z osebnim dokumentom,« so še pojasnili z MGRT.

Spomnili pa so tudi, da so delodajalci odgovorni za zagotovitev ustreznih zaščitnih pripomočkov ter tudi na vsesplošno spoštovanje navodil NIJZ in Ministrstva za zdravje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.