Naslovnica Slovenija Koga zanima gradnja novih telekomunikacijskih omrežij

Koga zanima gradnja novih telekomunikacijskih omrežij

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bil objavljen nov javni poziv za izkaz tržnega interesa glede gradnje širokopasovnih omrežij za celotno območje Republike Slovenije. Cilj je odprava belih lis, oziroma zagotovitev najsodobnejših telekomunikacijskih storitev na tistih območjih, kjer jih doslej še niso mogli uporabljati.
Koga zanima gradnja novih telekomunikacijskih omrežij

Z najnovejšimi tehnologijami bi radi odpravili še zadnje telekomunikacijske bele lise po državi (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) je posredovalo informacijo, da je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) v petek 14. julija na svojem spletnem portalu objavila javni poziv za izkaz tržnega interesa za gradnjo širokopasovnih omrežij. Gre za novo generacijo storitev oziroma za nadgradnjo ali razširitev obstoječih omrežij s prenosno hitrostjo najmanj 100 megabitov na sekundo k uporabniku.

»Tržni interes se testira za celotno območje Slovenije in sicer so izločena vsa gospodinjstva z že zagotovljeno ustrezno širokopasovno pokritostjo naslednje generacije in gospodinjstva, kjer je izgradnja trenutno v teku, oziroma, kjer so bila že porabljena javna sredstva za izgradnjo omrežja. Zainteresirani investitorji v morajo posredovati podatke v roku 2 mesecev od objave javnega poziva na elektronski naslov,« so sporočili z AKOS in MDP.

Po izteku dvomesečnega roka bo MDP upoštevanju izraženega tržnega interesa s potencialnimi investitorji, ki bodo izpolnjevali vse zahtevane pogoje, podpisalo posebno pogodbo o izvedbi tržnega interesa. Ministrstvo bo nato izvedlo postopek določitve belih lis in postopek javnega razpisa za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije na območju belih lis.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.