Naslovnica Slovenija Kobarid je gostil jubilejni deseti Jestival

Kobarid je gostil jubilejni deseti Jestival

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je Kobarid gostil ‘Jestival’ – festival okusov in umetnosti, v sklop katerega so letos dodali še ‘Dan Biosfernega območja Julijske Alpe’ in štiri pohode ‘Festivala pohodništva’. Jestival je tokrat praznoval svojo jubilejno 10. izvedbo, obiskalo pa ga je okrog 5000 ljudi.
Kobarid je gostil jubilejni deseti Jestival

Gneča med stojnicami Jestivala v središču Kobarida (foto: Žiga Koren)

V Kobaridu je zadnji dan meseca septembra potekal tradicionalni ‘Jestival’, ki je dočakal že svojo okroglo deseto izvedbo. Ta vse bolj prepoznavni festival okusov in umetnosti je tudi letos zadovoljil obiskovalce v vsej svoji dišeči podobi, tokrat pa so v program dodali še ‘Dan Biosfernega območja Julijske Alpe’. Slednje je prvo in največje biosferno območje v Sloveniji, zato je pomemben del lokalne identitete, prav tako kot Jestival.

Jestivalsko dogajanje se je v soboto začelo z uradno otvoritvijo festivala in tržnico lokalnih izdelkov in pridelkov, kjer je svoje dobrote predstavilo 50 lokalnih ponudnikov. Na stojnicah so se znašle jesenske kulinarične specialitete, koluti sirov, lončki medu in marmelad, sušene mesnine, vložena zelenjava, dišeča divja zelišča, Karimovi makroni, eko-vina, butična piva, domači sokovi, frika in prepoznavni kobariški štruklji.

»Na tržnici so veliko pozornosti pritegnili tudi izdelki lokalnih kreativcev, rokodelcev in umetnikov, vse od slik do nakita in naravne kozmetike. Obiskovalce pa sta navdušili še dve stojnici, ki sta prvič letos na Jestivalu ponujali izdelke kolektivnih blagovnih znamk Bohinjsko / From Bohinj in Bled – lokalni izbor. Stojnici sta ponujali skrbno izbrane, certificirane izdelke iz Bohinja in Bleda.

Tako seveda na Bohinjski stojnici niso manjkali mlečni izdelki, čaji, volneni izdelki, sokovi, Bled pa je med drugim ponujal tudi tradicionalno Blejsko kremšnito in Riklijevo rezino, ki so jo letos ustvarili ob 200. obletnici rojstva Arnolda Riklija,« so sporočili organizatorji dogodka z zavoda Turizem Dolina Soče (TDS). Umetnost je bila poleg stojnic z lokalnimi rokodelci predstavljena še prek delavnic in razstav.

Zelena hiša je gostila ‘Razstavo o vaških sirarjih’, na Volaričevi ulici pa je amaterski slikar Igor Tratnik razstavljal ‘Obraze Kobarida’. V sklopu vzporedno potekajočega Festivala pohodništva (od 15. septembra do 8. oktobra) so bili včeraj organizirani kar 4 pohodi: Pohod muzej na prostem Zaprikraj, Tradicionalni pohod Breginj – Muzec – Breški Jalovec – Brezje, Skok na Kup in tudi Pohod po Rapalski meji.

Pred iztekom Festivala pohodništva bodo organizirani še Pohod po buških stezah, 11. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji in pohod, poimenovan Banjšice po Sedevčičevi poti. Sicer 10. Jestival, kjer so moči poleg TDS združila še Občina Kobarid in Triglavski narodnim park, včeraj v Kobarid privabil okoli 5.000 obiskovalcev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.