Naslovnica Svet & EU Kmalu se obetajo nove evropske označbe na gumah

Kmalu se obetajo nove evropske označbe na gumah

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament se v zadnjih dneh posvetil tudi pnevmatikam za osebna, potniška in tovorna cestna vozila. Nove oznake gum, ki jih predlagajo strokovnjaki EU, bodo potrošnikom pomagale izbirati na podlagi izkoristka goriva, oprijema in hrupnosti.

 

 Podobno kot varčne žarnice bodo tudi varčne gume kmalu dobile svoje posebne oznake (foto: peakpx.com)

 

Evropski parlament se je v zadnjih dneh posvetil novim označbam gum za osebna, potniška in tovorna cestna vozila. Na novih oznakah bodo morali biti vidni podatki o izkoristku goriva, podatki o kakovosti oprijema pnevmatike na mokrem cestišču (slednji bodo podobno kot za električne gospodinjske artikle razvrščeni po lestvici od A do G) in tudi podatki o hrupnosti gum, izražene v decibelih.

Poleg tega naj bi se kasneje na gume dodali še podatki o vzdržljivosti, medtem ko bodo podatke o abraziji (katera je odgovorna za onesnaževanje z mikroplastiko) zahtevali šele tedaj, ko bo na voljo ustrezen način preizkušanja. Vsekakor bodo morale biti nove oznake jasno vidne in razumljive za evropske potrošnike na vseh prodajnih mestih in tudi pri prodaji preko spleta, vsebovati pa bodo morale še QR kodo za enostavno skeniranje.

»Nove oznake gum bodo potrošnikom v EU omogočile izbiro gum, ki prinašajo boljši izkoristek goriva, to pa lahko pomeni velike prihranke in tudi nižje izpuste. Hkrati boljši oprijem na cestišču pomeni večjo varnost v prometu, podatki o onesnaževanju pa lahko pripomorejo k znižanju onesnaževanja s hrupom, ki ga povzročajo avtomobili,« so svojo ekološko obarvano namero pojasnili z Evropskega parlamenta.

Sicer je od vrste gum odvisnih med 20 in 30 odstotkov porabe goriva vozila, kar pomeni, da lahko pnevmatike, ki omogočajo boljši izkoristek goriva, pomagajo zmanjšati okolje onesnažujoče izpuste iz prometa. Svet EU je že letos februarja uradno podprl predlog za nove oznake, odbor Parlamenta EU za industrijo, raziskave in energetiko pa ga je potrdil ta teden, tako da ga mora sedaj potrditi le še Evropski parlament kot celota.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.