Naslovnica Slovenija Kljub zamudam se zmanjšuje vpliv plastičnih proizvodov na okolje

Kljub zamudam se zmanjšuje vpliv plastičnih proizvodov na okolje

Avtor: Spletno Uredništvo
 Gibanje ‘Break Free From Plastic’ je te dni objavilo novo poročilo glede izvajanja ‘Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje’ po državah EU. V Sloveniji se sicer nadaljujejo zamude, a vseeno že kaže tudi na lepšo prihodnost z manj plastike.
Kljub zamudam se zmanjšuje vpliv plastičnih proizvodov na okolje

Kmalu naj bi uvedli nov Zakon o varstvu okolja in kavcijsko vračanje plastičnih embalaž (foto: pxhere.com)

Po objavi novega poročila glede izvajanja ‘Direktive EU o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje’ so se oglasili z društva Ekologi brez meja, ki so slovenski predstavniki gibanja ‘Break Free From Plastic’. Po njihovem mnenju dokument kaže na napredek v večini držav, vendar tudi na napake in pomanjkljivo ukrepanje v načrtih posameznih držav EU za omejitev plastičnega onesnaževanja.

Ekologi brez meja so najprej spomnili, da so Slovenija, Slovaška in Španija januarja letos prejele uradni opomin zaradi pomanjkljivega prenosa direktive. A za zamude niso bile krive le same, marveč tudi Komisija EU, ki ni pripravila določenih potrebnih direktiv za pravilni prenos direktive v pravni red posamezne države. Čeprav prenos do danes še ni bil izvršen, se je Slovenija zaradi serije za bližnjo prihodnost napovedanih ukrepov uvrstila med bolje ocenjene države.

»Po dolgi zakonodajni poti in več javnih obravnavah je dokončanje prenosa upočasnila tudi ustavna pritožba na novi Zakon o varstvu okolja, vseeno pa lahko pričakujemo sprejem do konca leta. Kar bo skrajni čas, saj nam leto 2023 že prinaša prve obveze glede proizvajalčeve razširjene odgovornosti: ozaveščanje in plačilo stroškov za čiščenje smetenja z njihovimi izdelki,« so pojasnili z društva Ekologi brez meja.

Najpomembnejša novost prihodnjih mesecev v naši državi bo predvidoma uvedba kavcijskega sistem za plastično embalažo pijač. Ekologi so prepričani, da brez tega v Sloveniji ne bomo mogli doseči ciljev direktive EU – ne glede onesnaževanja in ne glede vsebnosti reciklirane plastike.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.