Naslovnica Šport Dokončno izumrtje primorskih tigrov ali četrti pogreb koprske košarke

Dokončno izumrtje primorskih tigrov ali četrti pogreb koprske košarke

Avtor: Spletno Uredništvo

S Košarkarske zveze Slovenije so sporočili, da je Košarkarski klub Primorska uradno po izstopu iz Lige ABA izstopil tudi iz prve Slovenske košarkarske lige ter tekmovanja za Pokal Slovenije. Gre že za četrti pogreb koprske članske košarke od osamosvojitve Slovenije do danes.

Dokončno izumrtje primorskih tigrov ali četrti pogreb koprske košarkeŠe lani so primorski ‘tigri’ povsem gospodarili na slovenski sceni, danes pa jih ni več med živimi (foto: kkprimorska.si)

 

S Košarkarske zveze Slovenije (KZS) so potrdili, da Košarkarski klub Koper Primorska zaradi finančnih težav izstopa iz 1. SKL za člane ter iz slovenskega pokalnega tekmovanja. Tekmovalni komisar je ob tem pojasnil, da bodo vse tekme registrirane z izidom 20:0 v korist nasprotne ekipe. Najbolj žalostno pri vsej zgodbi je to, da gre že za četrti pogreb koprske članske košarke od osamosvojitve Slovenije do danes.

‘Koprski košarkarski klub je bil tekmovalna poživitev slovenske košarkarske scene, a odličnim rezultatom na igrišču niso sledili drugi dejavniki, ki so za uspešno in dolgoročno delovanje kluba nujno potrebni. Naj poudarim, da so ostali prvoligaški klubi ter organi in komisije KZS v zadnjem času, ko so na površje udarile težave kluba, pokazali veliko razumevanja,« je med drugim pojasnil generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Košarkarji KK Koper Primorska, ki so na papirju še vedno državni prvaki, so se po meteorskem vzponu v vrh slovenske in balkanske košarke enako hitro znašli v velikih finančnih težavah, zato so v zadnjem letu povsem razprodali šampionsko ekipo. Sicer so se vso leto 2020 v klubu trudili najti nove pokrovitelje ali celo nove lastnike, a so očitno v zadnji mesecih padla v vodo vsa dogovarjanja s Kitajci, Američani in nazadnje tudi Švicarji.

Sicer je bil današnji KK Koper Primorska rojen leta 2016, ko se je članska vrsta KK Lastovka Domžele preselila v Koper in skupaj z lokalnim ŠD Koš začela pisati novo skupno zgodbo. Od leta 2016 do leta 2019 je klub, ki se je po porkovitelju imenoval Sixt Primorska, uspel kar trikrat osvojiti pokal Slovenije (2018, 2019, 2020), dvakrat je osvojil slovenski superpokal (2018, 2019), bil prvi v 2. ABA ligi (2018-19) in predvsem postal tudi prvak Slovenije (2018-19).

Ker se sezona 2019-20 zaradi pandemije koronavirusa ni zaključila, so bili tako Kopšrčani do včeraj celo aktuialni državni prvaki. Da pa v delovanju uprave Sixta Primorske nekaj ni v redu, so pozorni lokalni ljubitelji košarke ugotovili že po nekaj mesecih, ko so se začele prve večje interne kadrovske zamenjeve. Nenehni prihodi in odhodi ljudi v klub, ki je sicer poskušal na vseh nivojih delovati kot profesionalen športni kolektiv, so se nato vrstili vse do konca zgodbe.

Ko so se kontinuiranemu kadrovskemu prometu klubskih delavcev lani poleti pridružile še prve večje finančne težave s plačami igralcev članske ekipe, so Koprčanom mnogi napovedali, da ne bodo prišli do konca sezone. To jim je sicer uspelo, a je bilo jasno, da brez novega pokrovitelja nima smisla nadaljevati. Nekateri posamezniki v klubu so se iz ozadja trudili do konca, da bi le našli nov odrešilni nov vir prihodkov, a se jim ni posrečilo in so le malce zamaknili neizbežen razplet. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.