Naslovnica Gospodarstvo Kljub gospodarski uspešnosti je Slovenija nazadovala

Kljub gospodarski uspešnosti je Slovenija nazadovala

Avtor: Spletno Uredništvo
Švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD) je pred kratkim objavil lestvico svetovne konkurenčnosti za leto 2021, Slovenija pa je na njej nazadovala za pet mest. Tako je zdrsnila na skupno 40. mesto med 64. udeleženkami. Nenavadno je, da je do nazadovanja prišlo kljub dobrim gospodarskim rezultatom.

Prizor s predstavitve lestvice svetovne konkurenčnosti za leto 2021 (foto: SPIRIT Slovenija/LV)

Razvrstitev Švicarskega inštituta za razvoj menedžmenta (IMD) je plod statističnih podatkov, ki predstavljajo dve tretjini skupne ocene konkurenčnosti neke države. Preostalo tretjino skupne ocene pa dodajo rezultati, zbrani z anketo med menedžerji iz mikro, malih, srednjih in velikih podjetij. Obravnavajo se 4 področja konkurenčnosti – uspešnost gospodarstva, delovanje vlade, funkcionalnost infrastrukture ter poslovno učinkovitost.

»Konkurenčne prednosti Slovenije oziroma področja, kjer se uvrščamo najvišje na lestvici držav oziroma med prvih 30 držav ostajajo podobna kot v preteklem letu: mednarodna trgovina, raven cen, družbeni okvir (socialna kohezija, enakost v porazdelitvi dohodka, enakopravnost žensk in moških), izobraževanje ter zdravje in okolje,« so ob objavi podatkov IMD poudarili z Javne agencije Spirit Slovenija.  

Slovenija je napredovala tudi na področju zaposlenosti delovno aktivnega prebivalstva in sicer s 37. na 26. mesto. Prav tako je bila Slovenija po analizah IMD med petnajsterico držav, ki so v zadnjem času najbolj izboljšale svojo gospodarsko uspešnost. Zato je še toliko bolj nenavadno, da je na skupni lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2021 Slovenija nazadovala za pet mest in zdrsnila na skupno 40. mesto med 64. udeleženkami.

Slovensko uvrstitev so tokrat poslabšali podatki oziroma rezultati delovanja v zadnjem letu s področij javnih financ, institucionalnega okvirja, poslovne zakonodaje, dostopa podjetij do financiranja, menedžerskih praks, splošnih odnosov in vrednoto v družbi ter tudi na področju osnovne in tehnološke infrastrukture. Sicer pa javna agencija za promocijo slovenskega gospodarstva SPIRIT Slovenija že vrsto let sodeluje z IMD.

IMD namreč spremlja kratkoročno investicijsko privlačnost države za prihod neposrednih investicij iz tujine, kar pa je obenem eno od temeljnih področij delovanja agencije. »Uvrstitev Slovenije na lestvici nam služi za predstavitev našega poslovnega okolja in primerne lokacije za privabljanje investitorjev, predvsem z vidika konkurenčnih držav,« je ob tem dodal  direktor SPIRIT Slovenija Tomaž Kostanjevec.

Sicer so na predstavitvi rezultatov sodelovali dr. Tomaž Kostanjevec (SPIRIT Slovenija), red. prof. dr. Mateja Drnovšek (Ekonomska fakulteta UL), ter mag. Sonja Uršič in prof. dr. Peter Stanovnik z Inštituta za ekonomske raziskovanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.