Naslovnica Svet & EU Kdor ne bo spoštoval skupnih evropskih pravil, ta naj bo kaznovan

Kdor ne bo spoštoval skupnih evropskih pravil, ta naj bo kaznovan

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred nekaj minutami je predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli otvoril plenarno zasedanje, ki bo trajalo do četrtka. Poslanci se bodo že danes posvetili financam EU, položaju žensk in mladih ter pravni državi s posebnim poudarkom na dogajanju v Bolgariji.

Kdor ne bo spoštoval skupnih evropskih pravil ta naj bo kaznovan

Predsednik Parlamenta EU David Sassoli na enem od julijskih zasedanj (foto: FB Parlament EU)

 

Na oktobrskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU bo po uvodnem govoru predsednika Davida Sassolija najprej na vrsti dolgoročni proračun EU. V razpravi bodo evro-parlamentarci ponovno odločno opozorili države članice EU, da se bo Parlament strinjal z dolgoročnim proračunom le, če bo obstajal mehanizem sankcij za tiste države, ki ne bi spoštovala skupnih evropskih norm pravne države. Takšne države naj bi ostale brez evropskih virov financiranja.  

»Takoj po odprtju zasedanja bodo poslanci razpravljali o predlogu objektivnega nabora preventivnih in korektivnih orodij za zaščito in krepitev demokracije, pravne države in temeljnih pravic po vsej EU. Glasovanje o končnem besedilu bo v sredo,« sporočajo s Parlamenta. Poleg tega bodo poslanci posebej razpravljali o položaju pravne države in temeljnih človeških pravic v Bolgariji.

Parlamentarci se bodo zvečer posvetili tudi evropski direktivi ‘Ženske v upravnih odborih’. Ta direktiva je skušala odpraviti neenakost spolov v odborih gospodarskih družb, ki kotirajo na borzah, a je se je že pred leti ‘zataknila’ na nivoju Sveta EU in se do danes ni premaknila nikamor. Parlamentarci bodo drevi predvidoma pozvali EU, naj nameni več denarja za mlade – tako za izobraževanje kot tudi za nove službe.

Poleg tega naj bi se posvetili še dogovoru s Svetom EU glede skupnih pravil za množično financiranje storitev na notranjem trgu ter tudi za spodbujanje čezmejnega financiranja podjetij v EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.