Naslovnica Slovenija Kdo vse zbira pomoč za poplavljence

Kdo vse zbira pomoč za poplavljence

Avtor: Spletno Uredništvo
Šele v naslednjih dneh bo najbrž dokončno jasno, kako hudo je bila prizadeta Slovenija ob zadnjih neurjih in poplavah. Rdeči križ Slovenije je že v petek pričel deliti pomoč, sredstva in materialno pomoč pa zbira še vrsta drugih humanitarnih organizacij. Medtem ko po se je vsej državi sprožila tudi solidarnostna akcija prostovoljcev, pa se baje že pojavljajo tudi prevaranti, ki se lažno predstavljajo kot zastopniki pravih dobrodelnih ustanov in poskušajo speljati denarno pomoč na svoje račune.
Kdo vse zbira pomoč za poplavljence

Ta grozljiva fotografija vode, ki je narasla vse do 1. nadstropja stanovanjske hiše, je nastala v Mozirju (foto: RKS)

Rdeči križ Slovenije je že do petka polno aktiviran in se v koordinaciji z enotami Civilne zaščite, z razpoložljivimi kapacitetami članov in predanih prostovoljcev odziva na pomoč, kolikor hitro more. Ob katastrofalnih poplavah so bila marsikje po državi prizadeta tudi območna združenja Rdečega križa Slovenije, vseeno pa se vsi trudijo, da bi pomoč čim prej dostavili tam, kjer jo nujno potrebujejo.

Ker bo za sanacijo škode potrebno ogromno sredstev, finančne donacije že zbirajo prek SMS-ov s ključno besedo UJMA 5 oz. UJMA10, SMS se nato pošlje na številko 1919 ter se tako donira 5 oz. 10 evrov. Sredstva za pomoč pa se lahko nakaže še na TRR račun Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, namen: ‘Ujma 2023’, BIC banke: SKBASI2X, koda namena pa je CHAR.

Poleg RKS prek podobnih kanalov finančna sredstva in druge oblike pomoči zbirajo tudi pri Slovenski Karitas, Humanitarnemu društvu ADRA Slovenija, Slovenski filantropiji, Evangeličanski humanitarni organizaciji Podpornica (EHO – Podpornica) in Zvezi prijateljev mladine Slovenije, kjer na sedežu v Ljubljani zbirajo tudi materialne donacije, kot so izdelki za osebno higieno, čistila, pralni praške in hrana z daljšim rokom uporabe.

Medtem ko se je sprožila velika solidarnostna akcija, pa se baje že pojavljajo tudi poskusi spletnih prevarantov. Slednji se lažno predstavljajo kot zastopniki obstoječih dobrodelnih društev in poskušajo ljudi prepričati v finančna nakazila na določene račune, ki pa seveda niso pravi. Zato je pomembno spremljati uradne kanale ustanov in društev, ki se ukvarjajo z dobrodelnostjo, oziroma preveriti, ali se številke računov in drugi podatki ujemajo.

Na Zvezi združenj Rdečega križa Slovenije so vzpostavili tudi koordinacijsko skupino, ki je na elektronski naslov ops.rks@rks.si dosegljiva 24 ur na dan. »Ob tej priložnosti naj se zahvalimo tudi kolegom iz Rdečega križa Hrvaške, ki nam je dostavil dva kamiona ustekleničene pitne vode, v dogovorih glede dostave potrebne pomoči pa smo tudi z ostalimi društvi Rdečega križa, ki so nam nemudoma ponudili pomoč,« so včeraj pojasnili z RKS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.