Naslovnica Gospodarstvo Turizem se v Sloveniji lani še ni vrnil na predkoronsko raven

Turizem se v Sloveniji lani še ni vrnil na predkoronsko raven

Avtor: Spletno Uredništvo
Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) je objavil vsakoletno analizo ekonomskega pomena turizma za posamezne države. V Sloveniji je turizem lani prispeval 9,2 % k celotnemu BDP-j, število zaposlenih v turizmu pa je predstavljalo 10,1 % vseh zaposlitev, kar pomeni 92.900 delovnih mest.
Turizem se v Sloveniji lani še ni vrnil na predkoronsko raven

Portorož se ob koncu zime že pripravlja na poletno sezono (foto: SJ)

V pred kratkim objavljenem poročilu Svetovnega potovalnega in turističnega sveta (WTTC) za leto 2022, ki so ga povzeli na Slovenski turistični organizaciji (STO), so navedeni globalni podatki, podatki za EU in tudi za Slovenijo. Za Slovenijo so ugotovili, da se je v letu 2022 skupni prispevek turizma v bruto domačem proizvodu (BDP) povečal za 26,1 % glede na leto pred tem (2021).

V primerjavi z zadnjim letom pred izbruhom pandemije koronavirusa 2019 pa je bil prispevek gospodarske panoge turizma v slovenski BDP lani še vedno nižji za 7,5 %. Skupni prihodek iz turizma je lani predstavljal 9,2 % celotnega BDP. Glede na objavljene podatke WTTC pa je število zaposlenih v turizmu v lanskem letu predstavljalo 10,1 % vseh zaposlitev v Sloveniji, oziroma 92.900 delovnih mest.

Zanimiva je tudi primerjava z evropskim povprečjem. »V Evropi se je skupni prispevek turizma v bruto domačem proizvodu (BDP) v letu 2022 povečal za 40,1 % glede na leto 2021 in predstavlja 8,3 % celotnega BDP. Podatki WTTC kažejo, da je v letu 2022 skupno število zaposlenih v turizmu v Evropi predstavljalo 9 % vseh zaposlitev, kar je 34,76 milijona delovnih mest,« so podatke WTTC posredovali na spletnem mestu STO.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.