Naslovnica Gospodarstvo Slovenski paviljon naj bi postal gospodarska ambasada v Dubaju

Slovenski paviljon naj bi postal gospodarska ambasada v Dubaju

Avtor: Spletno Uredništvo
Na svetovni razstavi EXPO v Dubaju je bil včeraj na vrsti Slovenski nacionalni dan. Ob tej priložnosti je z vrha Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prišla novica, da naj bi slovenski paviljon po koncu razstave postal stalni dom slovenskega gospodarstva na Bližnjem Vzhodu.
Slovenski paviljon naj bi postal gospodarska ambasada v Dubaju

Prizor s slovenskega paviljona na sejmu Expo Dubaj (foto: FB Slovenia at EXPO)

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so oznanili, da je slovenska udeležba na svetovni razstavi EXPO v Dubaju največja organizirana gospodarska predstavitev Slovenije od osamosvojitve do danes. Na slovenskem paviljonu je pravkar potekal tudi Slovenski nacionalni dan, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa se je v sklopu dogajanja srečal z ministrom za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov (ZAE) Al Abdulla Bin Touq Al Marrijem in ministrico za napredne tehnologije Saro Bint Yousif Al Amiri.

Obe strani sta se zavzeli za povečanja gospodarskega sodelovanja med ZAE in Slovenijo. predvsem na področjih visokih tehnologij, zelenih tehnologij in varovanja okolja, e-mobilnosti, digitalizacije in umetne inteligence, vesoljskih in zdravstvenih tehnologij ter storitev, logistike in živilsko-predelovalne industrije. Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so dodali, da so ZAE za Slovenijo drugi najpomembnejši gospodarski partner med zalivskimi državami, na prvem mestu pa je Saudova Arabija.

»Trgovinska menjava med Slovenijo in ZAE je leta 2020 znašala 124 milijonov evrov (+ 4,4 % več kot leto pred tem), pri čemer je izvoz znašal dobrih 95,6 milijona evrov (+6,1 %) ter uvoz 28,4 milijona evrov (-1,1 %). Na trg ZAE izvaža trenutno 188 slovenskih podjetij. Slovenska podjetja so imela v ZAE leta 2020 1,1 milijon evrov naložb, medtem ko je bilo v Sloveniji 62 milijonov evrov naložb podjetij iz ZAE. Trenutno so na trgu ZAE prisotna štiri slovenska podjetja, medtem ko je v Sloveniji 60 gospodarskih družb s kapitalom iz ZAE,« so še zapisali z MGRT.

Osnovna cilja udeležbe Slovenije na sejmu EXPO sta bila predstaviti se kot zelena in varna turistična destinacija ter okrepiti gospodarsko prisotnost v državi gostiteljici in v celotni bližnjevzhodni regiji. Zato bo v Dubaju skupno prisotnih 400 slovenskih podjetij (kot stalni razstavljavci oz. v okviru poslovnih delegacij). Slovenija je doslej na paviljonu gostila že cca 150 dogodkov, do konca sejma pa načrtuje še dodatnih vsaj 230 dogodkov.  Ni čudno, da je slovenski paviljon že v prvi polovici EXPO obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.