Naslovnica Gospodarstvo Inovativna reciklaža plastike in časopisa je prinesla prestižno nagrado

Inovativna reciklaža plastike in časopisa je prinesla prestižno nagrado

Avtor: Spletno Uredništvo

Te dni so bile podeljene nagrade Energy Globe Award. Gre za globalni projekt, prek katerega so nagrajena podjetja, strukture ali posamezniki, ki se izkažejo na področjih energetske učinkovitosti, obnovljivih virov energije in ohranjanja primarnih virov. Nagrade se podeljujejo na nacionalnem in na internacionalnem nivoju, letos pa je bil v Sloveniji nagrajen projekt ‘LIFE CEPLAFIB’ Razvojnega centra orodjarstva Slovenije TECOS.

Inovativna reciklaža plastike in časopisa je prinesla prestižno nagradoPri nagrajenem projektu gre za modernizacijo recikliranja odpadne komunalne plastike in papirja (foto: ceplafib.eu)

 

Energy Globe Award je pravzaprav nekakšna neuradna svetovna nagrada za trajnost, saj se zanjo letno poteguje prek 2500 projektov, ki prihajajo iz kar iz 187 držav sveta. Nagrade se podeljujejo na nacionalnem (National Energy Globe Award) in na internacionalnem nivoju. Na ravni držav je bil v Sloveniji za letošnjega prejemnika izbran projekt ‘LIFE CEPLAFIB’, ki je plod aktivnosti Razvojnega centra orodjarstva Slovenije (TECOS), le-ta pa se ukvarja z razvojem novih izdelkov iz recikliranih materialov za avtomobilsko industrijo.

Pri tem se plastični in časopisni odpadki z visokimi dodanimi vrednostmi pretvorijo v primarne vire z uporabo recikliranih vlaken okrepljenih kompozitnih materialov. »Osrednji cilj projekta LIFE CEPLAFIB je preoblikovanje dveh snovnih tokov odpadnih komunalnih surovin – plastične embalaže in časopisnega papirja – v nove kompozitne materiale, ki jih nato v obliki končnih izdelkov uporabljamo v visokotehnoloških proizvodnjah avtomobilske, embalažne in gradbene industrije,« so pojasnili s TECOS-a.

Projekt se je začel že julija 2018, poleg razvojnega centra TECOS pa je potekal v sodelovanju z novomeškim podjetjem ADRIA Mobil (katero je mednarodno znan proizvajalec prikolic, avtodomov in mobilnih hišic) ter s podjetjem za reciklažo in predelavo plastičnih granulatov OMAPLAST d.o.o. Poleg slovenskih pa so v projektu sodelovali še trije tuji partnerji – ECOPULP (finska družba za reciklažo odpadnega papirja), ITB (poljski nacionalni inštitut za gradbeništvo) ter AITIIP (španski razvojni center za predelovalne tehnologije plastike).

»Partnerstvo CEPLAFIB neposredno obravnava cilje predelave plastičnih odpadkov z vključitvijo celotne verige recikliranja. Njegov cilj je orkestrirati novo krožno gospodarstvo, v katerem bo reciklirana plastika za potrošnike ojačana z obnovljenimi vlakninami celuloze. To izboljša končne lastnosti plastike in stabilizira reciklirane tokove za njihovo neposredno uporabo v sektorjih za množično uporabo, kot so avtomobilska industrija, avtomobilska dejavnost, embalaža in gradbena industrija,« so še dodali z Energy Globe Award.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.