Naslovnica Šport Kar naenkrat je obnašanje selektorja postalo škandal

Kar naenkrat je obnašanje selektorja postalo škandal

Avtor: Spletno Uredništvo

V slovenski rokometni javnosti še vedno močno odmeva torkov izbruh trenerja slovenskega reprezentance in RK PPD Zagreb Veselina Vujovića. Oglasila se je tudi Rokometna zveza Slovenije, ki je tokrat obnašanje Vujovića označila kot absolutno nesprejemljivo. Kaj je torej v ozadju?  

 Kar naenkrat je obnašanje selektorja postalo škandalNekateri ugibajo, ali se je morda v slovenskih medijih začelo načrtno ‘žaganje’ selektorja Veselina Vujoviča (foto: rzs.si)

 

Veselin Vujović je slovenski selektor od leta 2015, letos pa je ponovno prevzel tudi trenersko klopi pri Rokometnem klubu PDD Zagreb. Na tem delovnem mestu je v torek poskrbel za dvig pritiska. Mikrofoni so namreč posneli njegovo besnenje med dvema minutama odmora na tekmi lige SEHA, ko je ekipa Zagreba (za katero igrajo tudi Slovenci Vlah, Hrastnik, Špende in Stojnič) gostovala pri beloruskemu Meškovu iz Bresta. Obakrat se je slovenski selektor v svojem prepoznavnem slogu razburjal nad svojimi igralci, ki so izgubljali dvoboj. 

Od rokometašev je zahteval, da dobesedno umrejo na igrišču in jim na splošno grozil, da bodo že videli po tekmi. A je pri tem po mnenju mnogih v Sloveniji Vujović tokrat prešel meje dopustnega. “Način komuniciranja slovenskega selektorja Veselina Vujovića obsojam. Čeprav je morda šlo za poskus vzpodbuditve ekipe, se je vse skupaj izrazilo kot velika nemoč, nazadnje pa spremenilo v nespodobno in neprimerno izjavo. Vsakdo lahko ima svoj značaj in cilj.

Morda imajo podoben način komuniciranja tudi nekateri ostali veliki trenerji, vendar sam tega nikakor ne odobravam. Menim, da je šport, tudi tisti vrhunski, ne le tekmovanje, temveč tudi zgled in vzgoja mladih v zrele osebnosti. Kot sem že dejal, izjavo selektorja Vujovića obsojam in jo označujem za absolutno nesprejemljivo. Pri meni ima zaradi tega visoko dvignjen rumeni karton,” je tri dni kasneje izjavil Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije.

 Zgodba ima sicer več zornih kotov. Prvi je ta, da je obnašanje Vujovića že dolgo znano, saj je bil na primer že leta 2008 zaradi neprimernega obnašanja s strani evropske zveze EHF kaznovan z enoletno prepovedjo delovanja. Drugi je ta, da je predsednik RZS Bobinac doslej vedno podpiral selektorja – tudi lani, ko se je na tekmi EP proti Nemčiji izkazalo, da v našem taboru niso dovolj dobro spoznali novih pravil igre (za kar bi najbrž moral kdo odgovarjati).

Tretji zorni kot pa je ta, da kljub zgodovinski osvojitvi bronaste medalje Slovenije na svetovnem prvenstvu 2017 v Parizu (tudi tam je prezadnjo minuto odmora pri izidu 23:27 za Hrvaško zaključil z besedami, da naj fantje v zadnjih desetih minutah umrejo na igrišču, naj igrajo, kot da je konec sveta) marsikdo v slovenskem rokometu ne mara preveč Vujovića. In kdo bi lahko Črnogorca zamenjal na mestu selektorja? Prvi kandidat je najbrž nekdanji slovenski reprezentant Uroš Zorman.   

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.