Naslovnica Gospodarstvo Slovenci iščejo priložnosti v avstrijski alpski silicijevi dolini

Slovenci iščejo priložnosti v avstrijski alpski silicijevi dolini

Avtor: Spletno Uredništvo

Avstrijska dežela Koroška zadnje časa doživlja gospodarski razcvet, zato se je kar 45 slovenskih podjetij odpravilo prek severne meje po nove priložnosti za sodelovanje.

 Slovenci iščejo priložnosti v avstrijski alpski silicijevi doliniŠirša okolica Beljaka je postala en izmed osrednjih razvojnih in proizvodnih centrov mikoelektronske panoge v celotnem svetu (foto: silicon-alps.at)

 

Avstrijska Koroška v zadnjih letih doživlja pravi gospodarski razcvet. Tamkajšnja podjetja vse bolj marljivo koristijo državne davčne vzpodbude za raziskave in razvoj. Mesto Beljak se je z novo veliko investicijo multinacionalke Infineon že uveljavilo na svetovnem zemljevidu mikroelektronske panoge. Vrsta globalnih korporacij, kot so Lam Research, Flextronic International, Intel Austria, KapschTraffic Com, CISC Semiconductors in Mahle se pravkar združujejo v grozdu Silicon Alps Cluster.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija, slovenskim veleposlaništvom na Dunaju in avstrijsko agencijo za gospodarsko sodelovanje Advantage Austria organizirala enodnevni obisk zastopnikov slovenskih podjetij na avstrijskem Koroškem. Sicer je ta regija Avstrije z vidika gospodarskega sodelovanja že dlje časa dobro povezana s Slovenijo, vendar obstaja je še veliko priložnosti oziroma novih možnosti za sodelovanje.

V prvem delu programa so bili slovenskim podjetjem v Beljaku predstavljeni proizvodni program in priložnosti za sodelovanje multinacionalke Infineon, ki se je s svojo novo veliko investicijo (1,6 mrd eur), sektor mikroelektronike, dobro pozicionirala v osrednji evropski prostor. Program se je nadaljeval v Celovcu, kjer so po uvodnih pozdravnih nagovorih direktorja za internacionalizacijo WKK Meinrada Hoffererja ter ekonomskega svetovalca Dušana Pšeničnika dobila priložnost združenja ter grozdi.

Gospodarsko zbornico Slovenije – Združenje za informatiko in telekomunikacije ter IKT Horizontalno mrežo je Avstrijcem predstavila Andreja Lampe, ki je dala poseben poudarek primerom dobrih praks naših podjetij, kot so Instrumentation Technologies ter RLS merilna tehnika. Z GZS so sporočili še, da so po konferenčnem delu sledili B2B sestanki med slovenskimi in avstrijskimi podjetji, zato se obeta tudi vrsta novih poslov. 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.