Naslovnica Slovenija Kako vojaki pomagajo policistom pri varovanju meja

Kako vojaki pomagajo policistom pri varovanju meja

Avtor: Spletno Uredništvo

Po junijski aferi z nadlegovanjem italijanskega državljana s strani slovenskih vojakov in v času, ko je celotna južna stran Slovenije sredi poletnega navala ilegalnih prebežnikov, se je s sporočilom za javnost oglasil Generalštab Slovenske vojske. V tem sporočilu vojska pojasnjuje, kaj vse počne za varnost države in kako sodeluje s Policijo.

Kako vojaki pomagajo policistom pri varovanju mejaDejstvo je, da je tudi Slovenska vojska zadolžena za varovanje naših meja (foto: gov.si)  

 

Slovenska vojska (SV) glede preprečevanja ilegalnih migracij podpira aktivnosti Ministrstva za notranje zadeve že od 19. oktobra 2015, že od novembra istega leta je s Policijo sodelovala pri postavljanju in vzdrževanju približno 160 kilometrov ‘začasnih tehničnih ovir’, od 18. februarja 2016 pa pomaga tudi pri varovanju državnih mej. Do danes je na primer s Policijo sodelovala v več kot 73.000 patruljah.

Vojska Policiji pri odkrivanju prebežnikov pomaga še s helikopterji, brezpilotnimi letali, oklepniki in drugimi vozili, opazovalnimi napravami in tudi prek uporabe različnih objektov. »Slovenska vojska podpira Policijo že od oktobra 2018 z opazovanjem širšega območja državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali. Slovenska vojska je na podporne naloge Policiji napotila svoje pripadnike 204.731-krat, ti so (napravili?) skoraj 8.5000.000 kilometrov.

Od 24. februarja do 23. maja 2016 je Vlada Republike Slovenije pripadnikom Slovenske vojske v podporo reševanju migrantske situacije dodelila dodatna pooblastila, ki izhajajo iz člena 37. a Zakona o obrambi. Skladno s temi pooblastili so pripadniki v tem času opozarjali, napotili, začasno omejevali gibanje ter sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. Poleg tega je Slovenska vojska s helikopterji patruljirala ob meji in oskrbovala policijske helikopterje z gorivom,« pojasnjujejo z Generalštaba Slovenske vojske.

Slovenska vojska poleg tega postavila nove nastanitvene zmogljivosti za vojake, ki so udeleženi akcij ob meji in sicer v Črnomlju (na dvorišču gasilskega doma,14 bivalnih kontejnerjev), v pivški vojašnici ter vojaškem objektu v Primožih. Slovenska vojska je tako bistveno skrajšala čas vožnje do mesta opravljanja nalog in z več vidikov optimizirala delovanje svojih pripadnikov.

V sporočilu za javnost so posebej izpostavili pomoč Upravi RS za zaščito in reševanje oz. Civilni zaščiti od 16. septembra 2015 do 7. decembra 2017, ko so pripadniki Slovenske vojske opravljali prevoze, oskrbovali, varovali in skrbeli za sprejemne oz. nastanitvene centre, razkuževali objekte Civilne zaščite, pripravljali in delili tople obroke oz. napitke ter tudi postavljali premične tuš-kabine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.